Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectul Dolha, după ce a văzut Depozitul de la Tărpiu: ”colectăm selectiv mai mult, dar deficient”. Suma uriașă pentru campanii la dispoziția ADI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După doi ani de colectare selectivă în județul Bistrița-Năsăud a crescut de câteva ori volumul deșeurilor selectate pe categorii, însă gestionarea acestora rămâne o mare problemă, a constatat prefectul Stelian Dolha, care s-a întâlnit la Depozitul din Tărpiu cu responsabili ai Vitalia, compania care-l gestionează  și ai  Supercom, operatorul judetean de salubritate.

Prefectul a făcut pe facebook si o scurta analiza a ceea ce se întâmplă cu colectarea selectivă:  depozitul are capacitatea de selecție limitată tehnic si uman si are nevoie de investiții rapide, a crescut volumul colectarii pe materiale dar calitativ lucrurile stau prost si deseurile reciclabile nu pot fi valorificate, la poarta depozitului ajung în continuare deseuri compromise  : „. Cauzele sunt diverse, începând de la modul în care se prezintă selectarea pe fracții făcută de populație, cu deșeuri compromise, până la capacitatea tehnică redusă de selecție în interiorul Depozitului, dar și capacitatea de stocare”.

Mii de tone de deseuri selectate se degradeaza sub cerul liber

La momentul vizitei în Centrul de management a deșeurilor, sub cerul liber se aflau în jur de 2300 de tone de deșeuri selectate – materiale plastice cu precădere, o mare parte de câteva luni, expuse riscului de degradare, a constatat prefectul. Iar dotarea din interior e subdimensionată ” La nivel de sortare în interiorul depozitului, capacitatea este mult subdimensionată, cu aceeași bandă de sortare semi-automatizată de capacitate mică deservită de doar 6 angajați, care va trebui cât de repede completată de un efort investițional care să lărgească această capacitate”ș

Surpriza zilei: ADI Deseuri are buget urias de promovare pentru campanii de informare 

Dolha spune că este nevoie de cu totul alta abordare, pentru ca natura nu mai are răbdare:   „Este primordială nevoia unei abordări mult mai dinamice și un efort coerent care să antreneze în primul rând ADI Deșeuri, dar și autorități locale și populație, iar Instituția Prefectului va fi parteneră în acest efort. Avem nevoie de măsuri educative, dar și de măsuri coercitive pe care trebuie să le adoptăm și utilizăm cât de repede, pentru că mediul, natura nu mai au răbdare.

Și surpriza de la ADI Deseuri, comunicata de prefect:  au buget urias pentru campanii de promovare si sensibilizare pentru colectarea deseurilor, asigurat din clauzele contractuale cu operatorul județean. Doar ca nu e clar cum e cheltuit și cât de eficiente sunt campaniile lor, așa ca prefectul cere transparență : ” Am aflat cu surprindere că ADI Deșeuri are la dispoziție un fond anual de 100 de mii de euro pentru campanii de informare și conștientizare a populației privind colectarea deșeurilor. Voi solicita ADI Deșeuri să transparentizeze datele concrete despre cum a utilizat acest fond și care a fost eficiența, dar mai ales cum intenționează să se folosească de această pârghie financiară importantă. O parte dintre aceste probleme vor fi dezbătute inclusiv cu Ministrul Secretar de stat al Mediului, Raul Pop, care are prevăzută în agenda sa o vizită în județul Bistrița-Năsăud cât de curând”, transmite prefectul Stelian Dolha.

Share.

About Author

Lasă un comentariu