Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ipoteză : cei care au avut reacții semnificative post-vaccinare ar fi putut face o forma gravă de Covid dacă s-ar fi îmbolnăvit.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Reacția la vaccinul anti Covid ar putea fi un indicator al reacției organismului în cazul bolii, susțin unii medici. Altfel spus  o reacție secundară peste medie după vaccin, ar putea indica posibilitatea ca aceea persoană să dezvolte o formă severă a bolii în cazul îmbolnăvirii cu Sars Cov 2, ceea ar fi unul dintre cele mai puternice argumente pro-vaccinare.

O astfel de opinie a fost exprimată vineri la Digi 24 de președinta Asociației Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu :”Gândiți-vă că o persoana care are o reactivitate imună deosebită si face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai doua zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii si cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, (…) asta cred ca ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a spus președinta medicilor de familie bucuresteni.

Ea a mai spus și că orice asemenea reacții post vaccinare, mai ales în cazul vaccinări cu serul AstraZeneca nu se pot compara cu suferința creata de Covid 19: ”Oamenilor le este frică atunci când stiu ca li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem in balanță ce se întamplă în cazul bolii si ce se întamplă in cazul vaccinarii. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil sa facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discuta de mortalitate. Nu mai vorbim si de efectele secundare, de reactiile grave, de situatia in care ai complicatii în cazul in care faci boala. In fiecare zi vedem numarul de cazuri din ATI, numărul de decese”, a declarat dr. Sandra Alexiu sâmbătă, la Digi 24.

Dr Dumitru Nicolai : ideea are logică, însă nu sunt încă date științifice

Întrebat de Bistrița Express dacă se susține o asemenea supoziție, că cei care au efecte secundare mai puternice după vaccinul împotriva Covid 19 ar fi putut dezvolta formele grave de Covid daca s-ar îmbolnăvit înainte, președintele Asociației Medicilor de Familie Bistrița-Năsăud, medicul Dumitru Nicolai spune că nu există date științifice care să demonstreze această legătură, însă că e o ipoteză plauzibilă. ”Este posibil, pentru că s-au observat  reacțiile mai puternice  la vaccinurile cu virus atenuat, cum este AstraZeneca, care este făcut pe modelul vaccinuli antigripal,  există aceasta teorie însă sigur că nu s-a demonstrat asta, nu sunt date ..Dar s-ar putea să fie adevărată supoziția și are și logică. Adică dacă o cantitate mică de virus declanșează o asemenea reacție, dacă la vaccinare apare o asemenea reacție, atunci în caz de cantitate mare de virus, de boală, reacția să fie  pe măsură. Sigur că  nu s-a demonstrat încă științific. Este  o speculație totuși, dar plauzibilă ” a opinat șeful Asociației medicilor de Familie Bistrița-Năsăud.

El a spus și că are mare încredere în opiniile medicale ale doctoriței Alexiu. Referitor la opțiuni, medicul Nicolai Dumitru care e implicat de 30 de ani de campaniile de vaccinare crede că nu încape comparație între efectele secundare ale vaccinului, care  pot dura cel mult 2-3 zile, chiar dacă în unele cazuri oamenii au nevoie de o zi-două de concediu medical  si  efectele îmbolnavirii cu Covid 19: ”. fac vaccinare de peste 30 de ani, nu au avut nicio problemă  cei care s-au vaccinat, nu s-au îmbolnăvit de boala respectivă. Au dispărut rând pe rând difteria, hepatitele s-au diminuat semnificativ, nu mai e acum hepatita aceea care era pe vremuri, care era aproape pandemica. Nu mă poate nimeni convinge ca un vaccin nu e bun.” spune dr Nicolai Dumitru. Presedintele Asociației medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud este implicat și în campania de vaccinare împotriva Covid la Centrul din Prundu Bârgaului, unde se administrează serul Pfizer.

Share.

About Author

Lasă un comentariu