Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectul Stelian Dolha caută soluții pentru halda de zgură, depozitul contaminat cu care s-a pricopsit statul român după falimentul ARIO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Halda de zgură din Viișoara, o zonă contaminată care se întinde pe 4 hectare a devenit în timp un teren al nimănui, după falimentul ARIO plus decizii recente ale instanțelor , transformându-se juridic într-o o nouă pacoste pe capul statului român.

După ce instanțele au decis că lichidatorul judiciar al ARIO e exonerat de orice răspundere în privința haldei, decontaminarea evaluată la 1,2 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului BN ar reveni cel mai probabil în sarcina statului român. Prefectul Stelian Dolha a evaluat în teren situația de la situl contaminat alături de reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de mediu și a unui specialist pe domeniul mediului din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița. Prefectul va ridica situația acestui depozit contaminat în întâlnirile pe care le va avea cu conducerea Ministerului Mediului: ”Situația complicată a acestui caz este pe lista temelor de discuții pe care le vom purta cu Ministerul Mediului. Trebuie să găsim o soluție clară pentru această problemă peste care se așează timpul”, transmite prefectul Stelian Dolha într-un comunicat de presă.

Halda de zgură a societății ARIO se întinde pe o suprafața de peste 4 hectare de teren intravilan. După ce a fost vândută de mai multe ori, a ajuns să fie proprietatea unei societăți din București, aflată în insolvență și apoi în faliment. De curând, și lichidatorul judiciar a fost exonerat de orice obligație de catre judecători, astfel, halda de zgura Ario a rămas în proprietatea statului român cu obligații de mediu de peste 1,2 milioane de euro. Mai mult decât atât, România este pe procedura de infrigement cu cele 18 depozite de deșeuri periculoase de acest fel, riscând o condamnare usturătoare pentru toate aceste probleme nerezolvate de multă vreme, mai exact o amendă forfetară de 1,6 milioane de euro și până la 200 000 euro pe zi/depozit periculos până la remediere, deoarece nu au fost închise la termenul dat de UE, 31.12.2006” transmite Instituția Prefectului într-un comunicat de presă. 

În 2015 a avut loc ultima închidere de depozit contaminat în județ. A suportat-o o companie privată

Ultimul mare depozit contaminat închis în Bistrița-Năsăud a fost un teren de 4000 de metri pătrați în Prundu Bârgaului, în 2015. Atunci închiderea a facut-o proprietarul SC RAAL care a cheltuit în jur de 100 de mii de euro pentru operațiunile de curățare. După  finalizarea activităţii de depoluare au fost transportate de pe situl contaminat un total de aproximativ 45 de tone de reziduuri petroliere şi 45 de tone de sol contaminat. Depozitul făcea parte din cele 13 situri contaminate existente în județ acum 6 ani.

Share.

About Author

Lasă un comentariu