Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Decizie CNCAV: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Nu va fi retras noul lot raportat de Italia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autoritățile medicale române care coordonează vaccinarea împotriva Covid 19 au decis luni seara într-o ședință extraordinară că imunizarea cu vaccinul AstraZeneca va continua deocamdată.  Decizia a fost luată după o analiză determinată de hotărârile de ieri si de astăzi a mai multor țări europene, între care  Franța, Germania, Italia  și Spania de a suspenda o perioadă vaccinarea cu acest ser, după ce au fost raportate mai multe cazuri cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

Comitetul a luat decizia de a continua vaccinarea în România conform calendarului programat după ce a analizat  rapoartele privind reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Decizia este valabil până când vor fi finalizate evaluările cazurilor semnalate către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului  și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., se precizează într-un comunicat de presă al Comitetului Român de Coordonare a Vaccinarii.

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente” precizează comunicatul.

Singura reacție de limitare față de vaccinul Astra Zeneca în România a fost cea de zilele trecute când ce a mai rămas dintr-un lot intrat în țară în primele zile din februarie, care a fost restricționat în Italia, cu seria ABV 2856 a fost carantinat. În schimb un alt  lot cu probleme, ABV 5118, raportat și carantinat  ieri în Italia, după ce a fost rechiziționat inițial de procurorii din Regiunea Piemont după moartea unui profesor de 57 de ani care a făcut vaccinul, a rămas în circuitul imunizărilor din România. Din lotul ABV 5118 au ajuns în jur de 140 000 de doze în țară, inclusiv în Bistrița-Năsăud, la fel ca si în cazul lotului retras, ABV 2856.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu