Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce au alții și n-avem noi la depozitele integrate de deșeuri. Prefectul Dolha a vizitat depozitul de la Deva. Ce soluții de bune practici pot fi aplicate și la noi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
În continuarea demersurilor de a căuta soluții de bune practici pentru îmbunătățirea colectării selective și pentru un mediu mai curat  prefectul Stelian Dolha a făcut zilele trecute o vizită la sediul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Deva, depozitul construit asemenea celui din Bistrița-Năsăud din fonduri europene.
Prefectul a ajuns la concluzia că, deși tehnic cele două depozite (SMID-uri) sunt asemănătoare, administratorii de la Deva, e vorba de Supercom Sa au investit și implementat câteva soluții care îi permit sa selecteze la alt nivel decât cel de la Tărpiu: ” Este vorba despre un sistem de depozitare și gestiune a deșeurilor, asemănător tehnic cu cel de la Tărpiu, însă cu câteva caracteristici legate de selectare și gestiune net superioare. La prima vedere, SMID Deva, aflat în administrarea Supercom SA, are câteva avantaje, atât din punct de vedere al amplasării, pe teren plan și nu în pantă, relativ la distanță de așezări umane, dar și mai ales al mobilității selectării deșeurilor și posibilității trecerii rapide de la un tip de deșeu reciclabil la altul. Am remarcat la Deva inclusiv mai multe investiții care îl fac mai eficient pe partea de colectare și sortare față de ce avem în Bistrița-Năsăud. Aceasta în condițiile în care deșeurile primare care ajung în depozitul de la Tărpiu sunt calitativ vorbind, mai bine selectate decât cele de la Deva. Cu toate acestea în final, la SMID Deva ajung să selecteze mai eficient. În primul rând, deșeurile care ajung în centru sunt supuse unei prime selecții într-o rampă intermediară dotată cu un ciur care face separarea într-o primă fază a materialelor uscate: hârtie, plastic, etc., ceea ce nu există la Tărpiu. Doar celelalte ajung pe banda colectoare. Au investit în acest sistem, iar delimitarea a ceea ce ajunge în rampa principală e net superior față de Tărpiu”, a concluzionat prefectul Stelian Dolha, într-o postare făcută pe pagina Instituției Prefectului.
Fondurile europeneo soluție pentru investiții în soluții de selectare. Vin noi eurocondiționalități 
Prefectul bistrițean a atras atenția după vizita de la Deva că e nevoie de schimburi de bune practici între cei care gestionează aceste SMID-uri, dar și de investiții urgente care trebuie făcute prin programele de finanțare europeană: ”Să nu pierdem această oportunitate. România va trebui să reducă drastic deșeurile care ajung în rampele de gunoi, chiar și cu 75% până în 2030, mai sunt și alte eurocondiționalități, va trebui să ne conformăm și timpul e scurt”, a declarat prefectul Stelian Dolha.
Depozitul SMID de la Bistrița este gestionat de 10 ani de  Vitalia SA , compania care a renunțat unilateral  la contractul județean de salubritate în urmă cu 5 ani.
Share.

About Author

Lasă un comentariu