Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Robert Sighiartău susține acum că drumul expres Bistrița-Cluj se va face din fonduri europene și acuză PSD-ul că n-a lăsat în 9 ani măcar o documentație tehnică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Robert Sighiartău a avut astăzi o primă reacție pe facebook în scandalul izbucnit acum câteva zile după ce s-a aflat că varianta de lucru a Programului Național de Redresare și Reziliență nu include printre proiectele pentru care se cere finanțare și drumul expres Bistrița-Cluj.

Sighiartău spune acum că proiectul va fi finanțat din fonduri europene, lasă să se înțeleagă că are sprijinul premierului Florin Cîțu și acuză PSD-ul județean și pe presedintele CJ Radu Moldovan că nu au fost în stare timp de 9 ani să lase vreo documentație tehnică pentru acest drum, obligatoriu pentru orice finanțare.

Aud că pesediștii bistrițeni, după ce au fost atâția ani la guvernare și nu au făcut nimic pentru conectarea Bistriței prin drum expres la Cluj-Napoca au acum nerușinarea să lanseze scenarii. Au irosit o perioadă economică fastă la nivel global și nu au pregătit nici măcar documentația tehnică obligatorie demarării unor proiecte de anvergura drumului Bistrița – Cluj-Napoca ori Autostrăzii Nordului.” scrie secretarul general al PNL

Robert Sighiartău spune și că se lucrează la SF-ul drumului: ”Guvernarea liberală este cea care a readus la viață aceste proiecte anul trecut, în plină criză și a atribuit în noiembrie studiile de fezabilitate. Se lucrează deja la studiul de fezabilitate Bistrița-Dej, este în faza de licitație, la fel și centura Becleanului care este în faza de licitație finală. Drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca se va face prin fonduri europene!! Vom lucra pentru îndeplinirea acestui obiectiv alături de Premierul Florin Cîțu”. 

Despre acest drum esențial pentru legătura cu Clujul deputatul Sighiartău anunțase după apariția primei variante, pe când la Ministerul Fonduri Europene și la Transporturi  erau ministri PNL, că  este inclus în proiectul PNRR-ului. După publicarea ultimei variante a PNRR, în 19 martie, drumul expres nu mai apărea pe lista celor finanțabile, ceea ce a declanșat un val de acuze venite dinspre parlamentarii PSD dar și scrisori deschise transmise de mai mulți primari PSD si de presedintele Consiliului Judetean către premierul Câțu și către ministrul Fondurilor Europene, useristul Cristian Ghinea.

Sighiartău despre reacțiile lui Moldovan legate de drumul expres: ” De 9 ani e acolo. a avut Guvernarea și n-a făcut nimic”!

Sighiartău nu-i rămâne dator lui Radu Moldovan și-l acuză că în cele două mandate la conducerea Consiliului Județean a tot vorbit despre acest drum expres, dar în realitate  nu a facut nimic: E la al 3-lea mandat. De 9 ani e acolo. A avut guvernarea lui Ponta, apoi a lui Dragnea. Și nu a făcut nimic. În loc să facă acum petiții ipocrite, mai bine se lupta pentru realizarea documentației pentru Bistrița-Dej (studii de prefezabilitate și fezabilitate). Avea modelele administrațiilor locale liberale de la Oradea și Cluj. Nu aștepți cu mâinile în sân și, după ani și ani de putere locală, te plângi că nu ți-a căzut para mălăiață în gură și faci și o petiție pentru asta.Au irosit o perioadă economică fastă la nivel global și nu au pregătit nici măcar documentația tehnică obligatorie demarării unor proiecte de anvergura drumului Bistrița – Cluj-Napoca ori Autostrăzii Nordului.”

Și Ludovic Orban în ultima vizită de la Bistrița, pe atunci premier a spus într-o conferință de presă că nu a putut face nimic pentru acest drum Bistrița-Cluj în momentul în care a urgentat finanțările unor proiecte de infrastructură, pentru că la Ministerul Transporturilor nu exista niciun document.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Când vorbeste despre drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca, Robert Sighiartău face aceeasi confuzie ca PSD-istii pe care-i critică pe bună dreptate.
  El nu stie că in noiembrie, 2020 preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru construirea Autostrăzii Nordului, care prevede demararea lucrărilor pentru drumul de mare viteză pe traseul Vama Petea , Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava. Această autostradă include și șoseaua de centură a orasului Beclean si a municipiului Bistrița.
  Termenul de execuție al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii. În lege se mai arată că obiectivul se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene.
  În acest sens, pe data de 10 martie, 2021, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că a semnat contractele având ca obiectiv „Elaborare studiu de fezabilitate drum de mare viteză Baia Mare – Suceava: Lot 2, Bistriţa – Vatra Dornei şi Lot 3, Vatra Dornei – Suceava”.
  Prin urmare, drumul expres Bistrița – Cluj-Napoca, nu a fost inclus in PNRR din simplul motiv că nu există un proiect pentru acest obiectiv.
  Pe de altă parte, conditia este ca în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență investițiile pe care le vor realiza țările din UE să fie finalizate până la sfârsitul anului 2026. Prin urmare proiectele din PNRR nu se pot extinde după finalul anului 2026 și nici nu pot fi fazate. De aceea, au fost incluse în PNRR autostrăzile sau drumurile expres pentru care proiectele sunt în faza avansată si pot fi finalizate în termenul cerut de UE.

Lasă un comentariu