Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Viitorul manager al Centrului Municipal de Cultură va gestiona un buget sugrumat de salarii. ”Bărbuncașii”, cum i-a numit un candidat, ar trebui reprofilați

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bugetul pe 2021 al Centrului Cultural Municipal ” George Coșbuc”, odinioară una din cele mai bănoase instituții din subordinea municipalității  nu va lăsa prea mult spațiu de manevră viitorului manager.

Cu un buget anual mult diminuat anul acesta,  de 5,5 de milioane de lei ( cu 2 milioane în minus), din care 5  milioane ar fi numai salariile angajaților, potrivit unuia dintre candidații rămași în cursă, Gavril Țărmure, elanul  unor proiecte ambițioase sunt mult diminuate.

De altfel Gavril Țărmure a fost întrebat astăzi de secretarul Consiliului Local,  Floare Gaftone, președintele comisiei de evaluare a interviurilor ce va face în aceste condiții, mai ales că proiectele din programul sau de management, însumate au depășit 1,8 milioane de euro. Țărmure a răspuns că va căuta soluții de a accesa proiecte de finanțare, încă din primele trei luni daca va ajunge manager, așa cum a făcut-o la alte instituții pe care le-a condus.

Primul lucru pe care-l voi face va fi sa aplic pentru un proiect” a mai spus Țărmure, care  a găsit drept inadmisibil  faptul că bugetul culturii municipale s-a bazat , chiar și în perioade normale, aproape exclusiv pe sursele bugetare. Întrebat ce va face ca să crească ponderea veniturilor proprii și la ce procent din buget ar putea ajunge ca manager de la 2% adică 26000 euro venituri proprii în 2019 și 1,25 % în 2020, Țărmure s-a angajat ca în 2024 dacă ajunge manager ponderea veniturilor proprii a CCM să ajungă la  12 -15 %. din buget.

Țărmure nu și-a asumat nici reducerea personalului, demers pe care a și spus că nu l-ar putea  întreprinde fără avizul conducerii Primăriei, spunând despre el ca manager că este mai degrabă adeptul ideii de a folosi resursele umane existente. Nu și-a ascuns însă părerea despre angajarea unor dansatori pentru ansamblu pe care i-a numit   ”bărbuncași”  : ”O analiza a ceea ce e acolo, nu am , nu știu ce orchestra au ..dar nu e în regulă că ai  numai pentru folclor 35 de oameni, dar nu ai de dans contemporan. Ai 10 barbuncași, dar in Bistrita sunt absolvenți de balet si dans contemporan  care  dar nu au slujba. Sau ai 12 oameni care se ocupa de programe culturale, dar nu ai antropolog.” a mai spus Țărmure, unul dintre cei doi candidați rămași în cursă. ”Centrul Cultural Municipal trebuie sa devina un centru al culturii urbane: cu stagiuni de muzica clasica expozitii de arta plastica in spatii, stagiune teatrala ( …) S-a lăudat conducerea CCM ca exista teatru de proiecte. Da, există, dar lipseste cu desavarsire, nu faci teatru cu un angajat cu studii superioare si doi de studii mediu. Să angajam in locul celor care există alții cu competenta cerută” a spus printre altele Țărmure

Întrebat ce se va întâmpla cu folclorul, care a dominat semnificativ programele CCM, Țărmure a spus că nu trebuie uitat că Bistrița are o cultură urbană: ” Nu vrem sa scoatem cultura tradiționala din interesul nostru, dar nu vrem sa facem din ea un divertisment ruraloid, așa cum a fost până acum, a mai spus printre altele Gavril Țărmure cel care ocupă de mulți ani  funcția de manager al Centrului județean de Cultură și aspiră acum la conducerea Centrului Cultural Municipal. Pentru funcția de manager la CCM a mai rămas în cursă pentru etapa interviului profesorul Claudiu Șular, fostul director al Liceului de Muzică și Gavriș Țărmure.

Interviul a putut fi urmărit în premieră pentru un astfel de demers, în direct pe pagina de facebook a Primăriei Bistrița

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. La capitolul „Cultură” e loc de mai bine. Deşi primăria Bistriţa cheltuie anual un milion de euro , nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş, iar tinerii sunt total neglijaţi. Din cauza lipsei de viziune a fostei administratii, in organizarea evenimentelor culturale la Bistrita dominau bâlciuri și festivaluri constituite in manifestari de tip „Cântarea României” din perioada comunistă. In campania electorală primarul Ioan Turc promitea finanțarea doar doar pentru activități culturale de calitate si stoparea hemoragiei financiare pe activități culturale minore, lipsite de relevanță: ”Mă simt jenat când văd, la unele manifestări, oameni mai mulți pe scenă decât cei care se uită. E nevoie de proiecte care să individualizeze Bistrița”.

Lasă un comentariu