Noile măsuri disponibile pentru accesarea de fonduri europene pentru agricultură în așa numita perioada de tranziție, până în 2023 nu or mai permite construirea e pensiuni agroturistice, potrivit unor declarații făcute de oficialii Ministerului Agricultorii la o conferință online Este vorba în principal de populara măsura 6.2 afaceri non agricole la sate dar și 6.4 pentru care vor exista alocări în perioada de tranziție până la noul exercițiu financiar al Uniunii.
Potrivit Start-up Cafe ministrul Agriculturii Adrian Oros a susținut scoaterea de la finanțare pentru următorii doi ani a proiectelor care vizează pensiunile turistice: ”În această perioadă de tranziție scurtă, de doar 2 ani, nu am pus în măsuri și pensiunile pentru că vrem să redefinim zona turistică. Prea multe pensiuni sunt făcute în zona peri-urbană, prea mulți bani s-au dus în zone care nu au nimic de a face cu turismul. Oamenii și-au făcut case în satele din jurul orașelor și nu au nimic de a face cu turismul și atunci va trebui să redesenăm această zonă turistică și, din 2023, o să punem iarăși bani pentru agro-pensiuni. Banii nu au ajuns în zonele turistice, unde era nevoie, la mine în Florești (lângă Cluj-Napoca) e plin de pensiuni care s-au transformat în case” – a spus Oros citat deStart Up Cafe
Ministrul Agriculturii a precizat, însă, că pensiunile vor fi reintroduse la finanțare din anul 2023, odată cu noul PAC cu o redefinire a condițiilor de finanțare.
Pentru perioada de tranziție, la Ministerul Agriculturii, România are alocate fonduri UE de 6,2 miliarde de euro, din care 3,2 miliarde de euro sunt pentru proiectele din agricultură și dezvoltare rurală. Proiectele ghidurilor solicitantului vor fi lansate în consultare publică probabil chiar de săptămân viitoare – a mai spus Oros la conferința Antreprenorești, organizată de Romanian Business Leaders,
În anii trecuți, antreprenorii români au putut obține fonduri nerambursabile de câte 50.000 de euro sau 70.000 de euro pentru afaceri non-agricole la sate, prin submăsura 6.2, fără cofinanțare proprie.
Cealaltă linie de finanțare a afacerilor non-agricole la sate submăsura 6.4 din PNDR a fost disponibilă pentru proiecte până la 200.000 de euro , cu aport propriu de minimum 10% din investiții.