Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cinema ”23 August” va deveni cel mai probabil teatru și nu parcare. Cine l-a convins pe primarul Bistriței și ce a spus la dezbaterea publică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Bistriței Ioan Turc a mărturisit la dezbaterea publică pe buget că fostul Cinematograf 23 August (Cinema Omnia în anii 40) va deveni cel mai probabil clădirea viitorului teatru al Bistriței, pentru care căuta oricum o clădire potrivită și că reacția publică l-a convins că nu s-ar dori o parcare, așa cum a propus inițial.

Turc a făcut declarația după ce inițiatorul unei petiții publice pentru salvarea clădirii fostului cinematograf de pe Bulevardul Republicii, Ion Lucian Petraș a luat cuvântul luni după amiază la dezbaterea on-line a bugetului pe 2021. Petraș, care este fiul fostului director al Cinematografului 23 August  i-a cerut primarului, printre altele, să securizeze ceea ce a mai rămas din clădire după preluarea acesteia de la RADEF și dacă tot  există intenția unei extinderi de  parcare în zona Lupeni să ia un calcul un proiect integrat, subteran, pe modelul unei parcări recent amenajate în Oradea.

Turc i-a dat asigurări inițiatorului petiției că rezistența publică la proiectul anunțat inițial precum și argumentele acestuia au fost suficient de convingătoare: ” Știu să iau pulsul corect în comunitate, am înțeles mesajele transmise și îi liniștesc pe toți cei care își doresc ca fostul cinema Omnia să fie reabilitat. Eu, ca o foarte scurtă paranteza am spus următorul lucru : am spus din capul locului: dăm drumul la dezbatere publică, facem public raportul de expertiză, după care intră în patrimoniul nostru . E clar că e o rezistenta publica pe acest subiect. Și iau act de ea. Daca aș fi mers pe acest subiect pe dezafectarea clădirii  am fi făcut ca in occident: peretele exterior ar fi fost conservat, astfel încât trecătorii de pe Bulevard nu și-ar fi dat seama ce este, cu excepția semnalizării..Dar e limpede acum: preluăm, conservam, redam în circuitul public. Tocmai căutam o locație potrivită pentru  un teatru în Bistrița. M-ați convins dumneavoastră.  E cinematograful Omnia” a spus primarul Turc în dezbaterea publică la buget.

El a explicat și că așteaptă  hotărârea de Guvern pentru transferul clădirii de la RADEF, după care va urma imediat o evaluare  a clădirii și acțiuni imediate de intervenție pentru securizarea acesteia din punct e vedere a stabilității.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. O decizie inteleaptă privind preluarea fostului Cinematograf 23 August (Omnia) si reabilitarea lui cu destinatia de teatru. Pentru ca „Sala Omnia” să devină teatru există posibilitatea ca in prelungirea clădirii actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare (inclusiv o fosă pentru orchestră). In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii Omnia, ar putea fi atasat un foaier prevazut si cu spatii pentru garderobă.

Lasă un comentariu