Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Avocații din Baroul Bistrița-Năsăud- protest în fața Tribunalului pentru respectarea standardelor meseriei de avocat. Ce solicitări au avocații

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Motivarea din Dosarul Ferma Băneasa, cel în care un avocat bucureștean a fost condamnat alături de clienții săi și consecințele asupra profesării meseriei de avocat i-a scos în stradă astăzi pe o parte din avocații din Baroul Bistrița-Năsăud. Protestul supranumit ”apărarea apărării ” organizat în fața Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu suspendarea cauzelor aflate pe rol la ora ieșirii avocaților, a fost unul concomitent cu acțiuni similare în întreaga țară.

Avocații cer respectarea standardelor profesiei privind libertatea de exercitare a meseriei de avocat, vorbesc despre crearea unui precedent periculos odată cu dosarul Ferma Băneasa și cazul avocatului Robert Roșu și cheamă reprezentanții autorităților judecătorești naționale și locale într-un dialog  interprofesional.

De altfel avocații le-au și mulțumit magistraților și conducerii Tribunalului BN și judecătoriilor care au acceptat să suspende ședințele în timpul manifestului avocaților la cererea Baroului: ” Ii asiguram de tot respectul nostru, adresat intregului corp al magistartilor din judetul Bistrita-Nasaud.”  stă scris într-un mesaj postat pe pagina de facebook a Baroului BN.

Redăm mai jos fragmente din  memoriul redactat de Baroul Bistrița-Năsăud, semnat de avocatul Dacia Rubl: ”Poziția noastră este determinată de unele teze desprinse din considerentele deciziei în dosarul „Ferma Băneasa” și care, dacă ar fi generalizate ca precedent judiciar, ar putea deveni sistemice, cu efecte grave asupra profesiei de avocat, asupra justiției și a statului de drept.  Principalele aspecte care au dus la o justificată nemulțumire și au indus temeri grave în rândurile avocaților, constau în: identificarea acestora cu clienții lor; atragerea răspunderii penale pentru susținerea de către avocat a unor teze juridice apreciate de acuzare ca fiind incorecte; audierea avocaților în dosarele clienților și folosirea acestor declarații de martor ca probe în dosar; audierea judecătorilor în calitate de martori în legătură cu propriile hotărâri, ignorarea autorității de lucru judecat a hotărârilor judecătorești, cu consecința creării unei stări de insecuritate gravă în cu privire la utilizarea în raporturile juridice a respectivelor hotărâri.(. ..)

Din păcate, din motivarea deciziei instanței în dosarul „Ferma Băneasa”, dincolo de aspectele factuale particulare speței, răzbat idei care tind să relativizeze și să repună în discuție aspecte pe care le-am considerat dintotdeauna ca fiind acceptate în legătură cu rolul avocatului. Un dosar are șanse de câștig sau pierdere și orice om are dreptul la apărare, fie el și infractor. Un avocat poate susține opinii controversate sau chiar greșite din punct de vedere juridic, fără teamă că ar putea fi urmărit penal, cu atât mai mult atunci când acestea se întemeiază pe hotărâri judecătorești și irevocabile. Un avocat nu poate fi sancționat că nu a depus la dosar acte potrivnice interesului juridic al clientului. Onorariul de succes al avocatului este practicat de când lumea, fără a fi considerat beneficiu ilegal sau că interesul avocatului în recuperarea acestuia ar putea avea conotațiile unei activități nelegitime.(…)

Demersul nostru instituțional nu se îndreaptă împotriva justiției, a instituțiilor autorității judecătorești în plan local sau național, ci are ca scop atenționarea asupra faptului că generalizarea unor viziuni care tind să destabilizeze constantele rolului actorilor în actul de justiție tind să pună în pericol nu numai profesia de avocat, dar și alte profesii juridice iar în cele din urmă chiar sistemul judiciar…”

Avocații bistrițeni au mai protestat în fața Tribunalului și în decembrie 2020 imediat după decizia de condamnare a avocatului Roșu în dosarul Ferma Băneasa. Citiți și:

 

Protest al avocaților Baroului Bistrița, luni, pe scările Palatului de justiție, după condamnarea colegului lor de la Baroul Bucuresti

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu