Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Incursiune în timp la Arhivele bistrițene: fascinantele povești ale imigrației bistrițenilor spre El Dorado de acum un secol

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Imigrația de acum un secol spre America, un adevărat fenomen care a atins într-un fel sau altul viețile a  mii de familii din Bistrița-Năsăud este surprinsă într-o expoziție inedită de documente, fotografii, extrase din ziarele vremii de aici și de peste ocean, prezentată începând de astăzi la sala de Expoziții a Arhivelor Naționale.

Patru luni le-au luat organizatorilor expoziției numai parcurgerea documentelor pentru  inedita expoziție, pentru care s-au folosit în principal două mari fonduri documentare: Aurora (al fostei Bănci Aurora)  dar și al Prefecturii județului Năsăud, precum și  fotografii și documente primite de la membrii comunitățile românești din SUA.

 

Este o expoziție unică în România la nivelul arhivelor județene, potrivit directorului Cornelia Vlașin, care a fost posibilă și datorită unui fond documentar unic existent la Bistrița, cel al Băncii Aurora, bancă cu sediul, central în Năsăud prin intermediul căruia cei plecați trimiteau sume de bani acasă în urmă cu un secol. Demersul în sine a transferului implica identificarea persoanei care transfera banii prin intermediul unei fotografii lăsate rudelor dar si prin certificare de către autoritățile locale.

Cauzele emigrației: sărăcia, Cei reîntorși nu integrează noile achiziții tehnice

Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Zvonuri privind câștiguri substanțiale erau alimentate de cei care aveau interese în transport, dar și de cei care erau interesați în atragerea brațelor de muncă ieftine ” a explicat directoarea Arhivelor care a constat și că gândul de la plecare a fost cel al reîntoarcerii cu bani acasă, la familii:”La început cei care au plecat nu s-au dus cu gândul de a rămâne definitiv, ci cu dorința unui câștig și apoi a reîntoarcerii acasă. Odată ajunsi în America, majoritatea s-au transformat din agricultori în muncitori necalificați, încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au facut economii și-și planuiau intemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. Însă reîntorși acasă, ei se reintegrează rapid în comunitatea de origine, impactul câștigurilor bănești, a achizițiilor tehnice ale emigranților în satul de origine fiind unul minim”  a precizat Cornelia Vlașin.

Prezent la vernisaj prefectul Stelian Dolha a vorbit despre faptul că documentele păstrate în fondul prefecturii Năsăud fac trimitere la istorii care au afectat viețile a sute de familii: ” Expoziția ne propune o adevărată călătorie în timp, către vremurile în care străbunicii și stră-străbunicii noștri porneau în migrație către Tărâmul Făgăduinței, America. Se știu destul de puține despre acest adevărat fenomen, deși istoriile familiale ale multora dintre noi sunt pline de astfel de istorisiri fascinante, de povești ale unor străbunici plecați să strângă bani ca să se întoarcă cu ei, acasă la familie. Toate aceste documente, fotografii, extrase din presa timpului de aici și de peste ocean conturează istorii mai puțin cunoscute și o imagine de ansamblu despre o perioadă fascinantă, pe care cei de la Arhive ne invită să o cunoaștem împreună” spune prefectul.

Despre istoriile celor plecați, comunitățile fondate peste ocean de bistrițeni dar și  povești mai puțin cunoscute vorbim la Bex TV sâmbătă de la ora 19,00. Invitatul emisiunii este Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Bistrița-Năsăud.

Citiți despre acest subiect și:

O imagine copleșitoare via Arhivele BN: ce poveste ascunde fotografia unor imigranți năsăudeni surprinși pe un peron în SUA

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Expozitia intitulata „Şi am plecat spre El Dorado”, dedicată fenomenului emigrării în America de la începutul secolul al XX-lea din judeţul Bistriţa-Năsăud, reprezintă un eveniment cultural din categoria celor cu care Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud ne-a obisnuit în ultimii ani, de când la conducerea institutiei se află doamna Cornelia Vlașin.
    Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Majoritatea celor plecati s-au ocupat cu agricultura ca muncitori necalificați, apoi încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au facut economii și-și planuiau intemeierea de gospodării, fie in America, fie acasă în țară. In organizarea expozitiei, a fost necesară o muncă meticuloasă pentru a selecta si a pune laolaltă materialul documentar care să reflecte cât mai fidel emigratia in America, fenomen complex, cu multiple consecinte istorice, sociale și antropologice.

Lasă un comentariu