Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Municipalitatea își menține intenția de a cumpăra clădirile și terenul fostului spital de pe Independenței. De ce proprietatea nu e o ”afacere” pentru un alt cumpărător

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Bistriței Ioan Turc a anunțat într-o conferință de presă că municipalitatea își menține oferta de a cumpăra clădirile și terenul fostului Spital de Boli infecțioase din Bulevardul Independenței de la Asociația Fostelor  Comune Grănicerești pentru a amenja un campus universitar.

.Turc spune că s-a întâlnit cu președintele Asociației Fostelor Comunele Grănicerești și că i-a făcut ofertă dar și că așteapptă încă un răspuns. Primarul a explicat și că municipalitatea a început demersurile pentru procedura de clasificare a clădirii principale ca monument istoric, astfel că oricine va deveni proprietar nu va putea demola imobilul: ”Îi liniştesc pe cei care ştiind că există o procedură de vânzare, iniţiată de proprietar, Uniunea Comunelor Grănicereşti, şi că ar fi posibil ca cineva să cumpere clădirile şi terenul în vederea demarării unor proiecte imobiliare, că este imposibil. Am dat drumul la procedura de clasificare a clădirii principale ca monument istoric, or din momentul iniţierii acestei proceduri orice fel de intervenţie, în sensul demolării clădirii principale, este imposibil”, a spus Turc. Potrivit primarului Bistriței a ținut să precizeze că  orice proprietar va avea clădirea, acesta trebuie să-i dea o utilitate compatibilă cu cea de monument istoric.
El a explicat însă că primăria are și un plan alternativ pentru campus, în ipoteza în care nu va reuși săcumpere proprietatea din independenței: „În situaţia în care nu vom achiziţiona clădirea şi terenul de pe Independenţei, avem un plan B pentru derularea unui proiect de campus universitar”, a mai adăugat Ioan Turc. Un prim preţ anunţat de UCGN este de 1,3 milioane euro.

Citiți despre acest subiect și:

Consilierii locali și-au dat acordul pentru negocierea cumpărării clădirii fostului Spital ORL. Ședința s-a lăsat cu turbulențe

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Prima institutie de învătământ superior la Bistrita a fost înfiintată în anul 1976. Este vorba de Institutul de Subingineri înfiintat ca sectie a Institutului Politehnic din Cluj de la acea vreme. Institutul de Subingineri din Bistrita a functionat în localul fostului Institut de Proiectare de pe str. Ursului nr. 12-14, (in spatele blocului turn din Decebal), o clădire nouă la acea vreme care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite pentru acea sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.
    După revolutie, mai exact după anul 2000 , în virtutea acestei traditii a fost înfiintată la Bistrita Extensia Universitătii Tehnice din Cluj- Napoca (UTCN), care de atunci functionează în spatii improvizate in clădiri vechi improprii învătământului superior tehnic.
    Achizitionarea clădirilor vechiului spital de pe bulevardul Independentei nu rezolvă problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”. De aceea ar trebui renuntat la improvizatii si construite cladiri noi care să satisfacă cerintele actuale ale învătământului politehnic. Cu alte cuvinte este evidentă nevoia acută a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii pentru agrement etc. Un astfel de campus trebuie să dispună de o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Ceea ce poate face Primăriei Bistrița pentru un astfel de campus este să pună la dispozitie o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar. Mai departe un rol esential revine universitătilor care in virtutea autonomiei universitare pot depune direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene destinate dezvoltării activitătii de invătământ si cercetare. Un exemplu de succes in acest sens este cel de la USAMV Cluj-Napoca, unde in perioada 2008-2016 au fost construite cu fonduri europene Institutul de Cercetări pentru Ştiinţele Vieţii, Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, si Institutului de Cercetări Horticole Avansate a Transilvaniei.
    De altfel nu odată politicienii au promis crearea unui campus universitar la Bistrita care să adune laolaltă extensiile universitare imprăstiate prin oras in spatii improvizate. Din păcate pană in prezent angajamentul construirii Campusului Universitar Bistrita rămane incă la faza de dorintă neonorată.

Lasă un comentariu