Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Proiect legislativ susținut în plen de deputatul Diana Morar: ICCJ poate cere la CEDO avize consultative pe chestiuni de drepturi și libertăți

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul liberal Diana Morar a susținut de la Tribuna Camerei Deputaților argumentele pentru adoptarae unui proiect legislativ care permite Înaltei Curți de Casație să solicite aviz consultativ de la CEDO pentru interpretarea unor cauze care țin de aplicarea drepturilor omului stipulate de Convenția de la Strasbourg.

”Am susținut în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 adoptat la Strasbourg.Proiectul de act normativ stabilește că Înalta Curte de Casație și Justiție poate solicita CEDO să emită un aviz consultativ cu privire la chestiuni de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților din Convenție” a scris pe facebook deputatul PNL, fost secretar de stat la justiție.

Parlamentarul a lămuri și când se aplică prevederea: ”În cazul în care apreciază că este necesar, poate să o facă în două cazuri: în materie civilă când este învestită cu judecarea cauzei în recurs sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, iar în materie penală când este învestită cu judecarea cauzei în primă instanță sau în ultimă instanță în căi ordinare de atac sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

În privința Curții Constituționale a României, prin proiect se propune ca solicitările de aviz consultativ să poată fi formulate în cazul soluționării excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele, precum și al contestațiilor care au ca obiect constituționalitatea unui partid politic.

Având în vedere importanța acestui proiect legislativ, grupul PNL a susținut  adoptarea sa. Camera Deputaților este primul for sesizat.

 

Share.

Lasă un comentariu