Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Heliportul SJU construit pe platforma Spitalului a fost inaugurat cu o simulare de zbor. Mai are nevoie de câteva luni să fie operațional

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O aterizare simulată a unui elicopter SMURD  pe timp de noapte a inaugurat vineri seara heliportul construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Investiţia, care nu e încă operațională a costat aproximativ 1,6 milioane de euro și a fost finanțată din bani de la Consiliul Județean. Pe lângă alte aprobări heliportul mai are nevoie de autorizarea obținută de la Autoritatea Aeronautică Română.

Heliportul este realitate din noiembrie anul trecut, atunci a fost finalizată construcţia… De atunci, facem demersuri birocratice pentru a-l acredita şi autoriza. Suntem tot mai aproape de final, au fost angajaţi oamenii care vor deservi heliportul, au fost instruiţi. Este un proiect care a fost finanţat integral din resursele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, costuri de aproximativ 1,6 milioane de euro. E primul heliport pe platforma unui spital judeţean de urgenţă în România”, susține Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Managerul spitalului, Gabriel Lazany a calificat momentul drept “un pas spre normalitate”, care va ajuta la salvarea vieţilor pacienţilor din judeţ, dar şi a celor transferaţi la Bistriţa. “Am avut chiar anul acesta trei cazuri în care elicopterul a adus pacienţi la Bistriţa. Acei pacienţi ar fi câştigat aproximativ 20 de minute, cât a durat transferul cu ambulanţa de la platforma de aterizare la spital. Şi, aşa cum ştiţi, de foarte multe ori timpul înseamnă viaţă, şi viaţa nu are preţ. Pentru Spitalul Judeţean, în primul rând este un pas spre normalitate”, a mai spus Lazany.

Personalul heliportului este  format din 13 angajați, dintre care opt sunt pompieri. Personalul va asigura permanența serviciului în condițiile în care în curând heliportul  va fi autorizat şi pentru zborurile de noapte.

Suntem foarte  ancorati în acest proiect și suntem bucuroși că am avut parteneri seriosi, hotărâți în a-l realiza. Suntem într-o etapă de final de proiect, următoarea etapă e doar de certificare din partea unității aeronautice” a spus comandorul (r)Romeo Lupu,  directorul ABC Development Aviation companie care a realizat proiectul.

Comandorul a prezentat și fișa tehnică a heliportului și modul în care va funcționa:  ”Elicopterul staționează la Mureș. Considerând că elicopterul vine să preia un pacient, este anunțată echipa de la heliport, doi pompieri sunt în permanență în serviciu și își iau locul în dispozitiv alături de personalul operațional, se aprind toate luminile, instalația de stingere este pregătită. Pompierii echipati cu echipament de protectie ignifug si aparat de respirație autonom. ..Toate elicopterele vor veni la aceeași înălțime, pe aceeași pantă de aterizare deasupra heliportului, vor ateriza, de la UPU există un flux stabilit cu liftul exterior sunt două cai de acces pe platformă plus o variantă de rezervă cu un lift al spitalului, pacientul din UPU ajunge într-un timp foarte scurt la heliport, elicopterul are doi piloți și un echipaj medical format din medic și asistent, aceștia preiau pacientul, în scurt timp decolează elicopterul, indiferent de zi sau noapte pe zi sau noapte, doar că zborul se face la vedere, deci nu atunci când sunt vizibilități scăzute și pe ceață. Elicopterul este foarte bine dotat, este de fapt o terapie intensivă zburătoare cu personal medical. Această Platforma este destinată elicopterelor SMURD EC 135, unul dintre cele mai folosite  pentru acest gen de misiuni, folosit în toată lumea, având o greutate maximă la decolare de 2.980 kg. Niciun elicopter mai mare ca si greutate nu pot ateriza aici ”

Potrivit autorităţilor, heliportul va deveni complet operaţional în aproximativ două-trei luni.

Share.

Lasă un comentariu