Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Controversa Zilei Independenței tranșată în Parlament în favoarea zilei de 10 mai. Diana Morar: ”s-a restabilit adevărul istoric”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Camera Deputaților a votat și adoptat ieri un proiect de lege, la inițiativa liberalilor  prin care ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României  în categoria sărbătorilor naționale. Inițiativa a stârnit controverse și discuții în Parlament  mai ales că și PSD avea un proiect prin care intenționau sa instituie ziua de 9 mai drept sarbatoare oficială a Independenței României. Diferența dintre cele două zile ține nu doar de momentul istoric: în 9 Mai 1877 a citit Mihai Kogalniceanu proclamația de Independență a României, în 10 mai Carol I a semnat-o.

”Prin această lege, care merge la președinte pentru promulgare, se restabilește un adevăr istoric și se reia o tradiție întreruptă în 1947. Până atunci, începând din 1866, ziua de 10 mai era sărbătorită ca Zi Națională a României” scrie deputatul PNL Diana Morar într-o postare pe facebook.

”Semnificațiile acestei date importante sunt: – în 10 mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social; – în 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite; – în 10 mai 1877, Senatul proclama Independența statului român, când conducătorul de la acea vreme, Principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de către Mihail Kogălniceanu și votat de către reprezentanții celor două Camere” mai scrie deputatul PNL pe pagina ei de socializare.

Proiectul ca Ziua  Naționale să fie sărbătorită pe 10 mai a fost adoptat cu 166 de voturi favorabile. Astfel că merge mai departe la președinte pentru promulgare.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu