Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O elevă din Beclean a emoționat publicul astăzi la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor organizate în prezența președintei Senatului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Andra Măierean, o elevă talentată de 11 ani a fost capul de afiș al ceremoniilor de astăzi dedicate zilei Eroilor, organizate la Bistrița cu festivități militare în prezența președintelui Senatului, Anca Dragu.

Eleva de 11 ani, premiată ieri în avanpremiera festivităților de Asociația Cultul Eroilor pentru documentarea făcută despre străbunicul ei în cadrul Concursului ”Eroul din familia/comunitatea mea” a emoționat publicul care a asistat astăzi la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor . Prefectul Stelian Dolha este cel ca introdus-o pe Andra și i-a cedat timpul alocat discursului său, explicând că  acest model, al personalizării istoriei, al aducerii  aproape de tineri este unul de succes pentru a conserva în aceste vremuri memoria eroilor

. În micul discurs Andra a povestit despre străbunicul ei și periplul lui pe front, după ce a parcurs zecile de scrisori scrise cu creionul chimic și transmise de acesta acasă : ” Străbunicul  la 21 de ani a ajuns pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dorul de părinți si de frați îl face să scrie și să le trimită scrisori și vederi din război, la care îi răspunde fratele său mai mic, Nelu. Luat prizonier și dus cu trenul în Rusia, aruncă un bilet într-o gară, iar acest bilet ajunge acasă după întoarcerea străbunicului din război. Știam de mică de existența scrisorilor trimise de pe front de străbunicul meu, scrisori pe care tata le păstra cu mare drag într-o cutie. Din când în când, le mai rasfoiam și eu și îl provocam pe tata să-mi relateze mai amplu întâmplările descrise acolo. Străbunica, soția eroului din scrisori, trăiește și îmi povestește și ea cu drag despre străbunicul Grigore. Lucrarea cu care am participat la acest concurs scoate la lumină întâmplări reale din război, scrise simplu cu creion chimic pe cărți postale îngălbenite de vreme, cărți expuse de tata, în copii scanate și scoase la tipografie, în subsolul catedralei din Beclean.

Acum, străbunicul Grigore nu mai este, ne-a părăsit în anul 1997, dar au rămas scrisorile și tata care mi le citește mie pentru a înțelege că istoria și războiul nu sunt o poveste, ci sunt fapte reale trăite de cei dragi. Creionul chimic, instrumentul de scris de pe vremea aceea, sper să mai rămână imprimat peste ani pentru ca și eu la rândul meu să citesc scrisorile copiilor și nepoților mei.” a relatat emoționată Andra povestea bunicul său erou de război și a corespondenței lui.

După acest moment, înainte de depunerea de coroane, au fost rostite numele tuturor eroilor cunoscuți căzuți la datorie și care se odihnesc în cimitirele Bistriței.

La evenimentul solemn au mai  luat parte: primarul Bistriței, Ioan Turc care a ținut și el un discurs, deputatul Diana Morar, deputatul Lorand Sas,  subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth, viceprimarul Calin Stan.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ca la noi , la nimeni. Fostul primar Ovidiu Cretu le căuta cu „Lumânarea”. Incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la cimitirul eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
    Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor are loc la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.

Lasă un comentariu