Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tensiunile la vârful PNL au escaladat luni din nou: bistrițeanul Sighiartău vorbe grele catre Ludovic Orban. Acesta îi reproșase public că l-a trădat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ședința obișnuită de luni a conducerii  PNL a escaladat  cu atacuri directe la persoană. Bistrițeanul Robert Sighiartau, secretar general al PNL, numit chiar de Orban în funcție în urmă cu 4 ani și votat la recomandarea acestuia de BPN, l-a atacat din nou frontal  pe presedintele Ludovic Orban, o practică devenită deja obișnuință.

Potrivit DIGI 24, care susține că a intrat în posesia stenogramelor sedinței,  Robert Sighiartău i-ar fi spus lui Orban că suferă de sindromul ceaușist și i-a comparat pe rând stilul de lidership când cu Ceaușescu, când cu Dragnea. Ba mai mult ar fi spus că-i face plângere penală lui Orban, după ce ar fi fost amenințat la rândul său cu asta: ” Nu mi se pare normal să spuneți minciuni și să ne faceți trădători. Acesta este un sindrom ceaușist – cine nu e cu noi, e împotriva noastră. I-ați făcut pe toți trădători, pe cei care nu sunt cu dvs, numai Ceaușescu îi numea pe toți trădători. Prietenii dvs. duc o campanie mizerabilă împotriva noastră, am fost și amenințat telefonic, voi depune plângere penală (…) Domnule Orban, înțeleg ca va lasă nervii prin filiale, ați coborât atacul mult prea jos. Ați ajuns să mă amenințati cu plângeri penale pentru ca respect statut”. Replicile lui Sighiartău vin după ce în campania internă din weekend Orban ar fi spus la Botoșani că Sighiartău, Rares Bogdan dar și Raluca Turcan, care făceau parte din comisia de negociere  l-ar fi abandonat și trădat înaintea negocierilor pentru formarea noului guvern, mult prea ocupați să convoace un puci prin care să-l dea jos:

Colegii dvs, prietenii dvs. duc o campanie mizerabilă împotriva celor care susțin alt candidat, eu nu sunt de acord cu atacuri murdare”, ar fi afirmat Orban, potrivit surselor citate.

După ședință Orban a declarat că citatele din sedință sunt inexacte și că nu comentează informații pe surse  Văd că aveți niște citate date pe surse, care nu corespund cu ceea ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, eu îmi respect angajamentul de a face o campanie pozitivă, despre programele, proiectele și leadershipul pe care îl voi asigura în următorii ani. Vă rog să nu citați ceea ce primiți pe surse din BEX, eu nu comentez. Acei oameni – pe care nu vreau să-i calific – sunt oameni care doresc să deformeze realitatea din interiorul unei ședințe PNL. Este o minciună (n. red informația potrivit căreia a fost comparat cu Ceaușescu și Dragnea). În ceea ce mă privește, eu respect fiecare membru al PNL. La baza fiecărei decizii pe care am luat-o în ultimii 4 ani am avut consultări, sondaje, cercetări.”, a declarat Ludovic Orban.

Cum a ajuns Sighiartău secretar general la PNL

Robert Sighiartău era deputat în primul an din primul său mandat în momentul în care Ludovic Orban l-a ales, spre surprinderea observatorilor scenei politice, drept secretarul general al partidului în 2017, după congresul în care Orban a primit un vot masiv. Funcția lui Sighiartău nu a fost aleasă la ultimul Congres precum s-a întâmplat cu celelalte funcții, statul PNL prevăzând că secretarul este votat  de biroul executiv național ” la recomandarea presedintelui”. Numirea lui Sighiartau a fost atunci o uriasă surpriză în condițiile în care funcția, considerată numărul 2 în partid  a fost ocupată doar de parlamentarii cu mare experiență atât în PNL cât și în cele două partide care fuzionaseră.

La vremea alegerii, Sighiartău avea 28 de ani și tot o conjunctură favorabilă l-a dus în Parlament: fusese numit presedinte interimar după alegerile locale printr-o înțelegere a co-presedintilor naționali de atunci, cei de după fuziune: Alina Gorghiu si Vasile Blaga și cu girul lui Ioan Oltean, încă lider cu influență în filială chiar dacă demisionase din cauza dosarelor aflate pe rolul instanțelor. În virtutea funcției obținută la nivel județean Robert Sighiartău  a deschis două luni mai tarziu lista judeteană la Camera Deputaților. A fost și singurul mandat de parlamentar pe care l-a obținut PNL în județ în 2016. Câteva luni mai târziu proaspătul deputat a pierdut funcția de presedinte la alegerile interne din filială în favoarea lui Ioan Turc. După congres, la câteva luni distanță Orban, noul președinte al PNL  l-a ales secretarul său general.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

 1. Problema găstilor din PNL e mai complexă decât pare la prima vedere. Fuziunea PNL – PDL, validată în Congresul din 2014, își arată limitele si acum după aproape 7 ani. Ce nu au inteles atunci liberalii autentici este ca oricît ar părea de tentantă formarea unui mare partid de dreapta, cei care trebuia să-şi dea mîna ar fi avut nevoie de o perioadă de acomodare, de topirea unor adversităti reciproce care s-au acumulat în anii de după revolutia din 1989. Au fortat lucrurile creind sentimentul că fuziunea este dorită de toţi membri şi că decizia aparţine tuturor, nu doar unor lideri care ştiau jocurile de culise ce stăteau în spatele unei astfel de decizii. Ba mai mult au lăsat portile deschise pentru un proces de unificare a dreptei. Au considerat că e nevoie de toate fortele politice de dreapta si că numeni nu trebuie exclus. Asa a ajuns un individ „fără prințipuri” ca Rareș Bogdan să profite de naivitatea liberalilor si să facă jocurile in PNL, creind bisericuţe in partid.
  Pentru autenticitate, vezi poezia intitulată „Rareșologică” de Romeo Serafim:

  Io mi-s Rareș,liberalu’
  Ș-am venit să candidez,
  Lu’ Sică să-i frec ţucalu’,
  Că de Gușă mă tratez.

  El m-a pus capu’ la listă,
  Că vrea o locomotivă,
  Negăsind altă batistă,
  Să și-o pună pe colivă.

  Vă spun fără doar și poate,
  Că din două’șase mai,
  O să mă târăsc și-n coate,
  Să mă umplu de parai.

  Ați văzut în emisiune,
  Câți români mă venerează,
  Că în televiziune,
  Sunt șef de autobază.

  Cu Oana și cu Oreste,
  Ne-am zbătut din zori în seară,
  Da’ le-a jucat niște feste
  Pătrunjelu’ și-s pe bară.

  Lupt din greu pe baricadă,
  Cu ciuma și cu penalii,
  Da’ din mai în cruciadă,
  O să merg cu liberalii.

  Cea mai tare-i lista-n frunte
  Cu mine, Falcă și Hava
  Și-o să ducem lupte crunte,
  La cai, să le luăm potcoava.

  Da’ i-am pus la coada vacii,
  Pe Nistor și pe Bușoi,
  Că nu au, aurolacii,
  Anvergură de smardoi.

  O s-aducem bani cu sacu’,
  Pentru străzi occidentale,
  Ca să aibă și macacu’,
  Unde să dea la pedale. .

  Mă votează ardelenii,
  ‘Re-aţi ai dreaq de regăţeni,
  Cu Blaga,Buda,Vălenii,
  Scăpăm țara de melteni.

  Voi mâncați doar barabule
  Și beți apă de cișmea,
  Noi, cu burțile sătule,
  Stăm cu gura la canea.

  Noi vrem parcuri naturale,
  Orhidee pe alei,
  Voi cu Dragnea la taclale,
  Vreți bere și mititei.

  Noi, la Cluj, avem Untold-uri,
  De stă Europa-n „koor”
  Și dacă mișcăm din șolduri,
  Boc își face „kooru” ciur.

  Că-n Bucale dă Găbiţa,
  Doar concerte cu Chirilă,
  Ăla plânge și zeița,
  Îi dă bani de-o clorofilă.

  Noi vom face scor istoric,
  Fără Crin, că ăla-i vax
  Și în carul alegoric,
  Punem voturile-n bax.

  Deci vă spun să n-avem vorbe,
  Că noi suntem „nambăr uan”
  Și promit s-aveţi în ciorbe,
  Pătrunjel și leuștean.

Lasă un comentariu