Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Despăgubiri pentru întreruperile prea dese de curent, inclusiv cele de câteva secunde.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cei afectați de penele de curent prea dese, indiferent dacă este vorba de câteva secunde vor trebui să primească despăgubiri, a stabilit un ordin al ANRE publicat recent.

Principalele schimbări şi măsurile din ordinul ANRE vizează includerea întreruperilor scurte, între 3 secunde şi 3 minute, în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sunt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea unui numărului maxim stabilit prin standard. ”Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an, medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână; joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămâna”, arată ANRE.

Agenția de Reglementare susține că impactul acestei măsuri este  pozitiv pentru utilizatori deoarece obligă operatorul să ia măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor ”care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor” precizează ANRE.

Clienții pot monta analizatoare de calitate

Ordinul permite utilizatorilor să-și monteze pe cheltuială proprie analizoare de calitate care pot fi folosite în relaţiile contractuale dintre aceştia şi operatorii de distribuţie mai ales că s-a redus  începând cu data de 1 ianuarie 2022, abaterea pozitivă permisă a tensiunii de alimentare la joasă tensiune de la +10% la +5% din valoarea tensiunii nominale, monitorizată săptămânal. A”ceastă modificare asigură corelarea cu valoarea tensiunii maxime admisibile pentru echipamentele electrice şi electronice care se alimentează la joasă tensiune, deţinute de utilizatorii reţelei.”

Clienții trebuie preluați de un operator în max 20 minute

Ordinul ANRE are prevederi și pentru clienții care apelează dispeceratele: pPersoanele care sună pentru a semnala probleme trebuie să fie preluați de către un operator telefonic uman în cel mult 20 de minute. În caz contrar amenzile pentru nerespectarea acestui termen se pot ridica până la suma de 200.000 de lei.

”Prin această măsură, se urmărește îmbunătățirea comunicării între operatorul de distribuție și utilizator. În acest fel, evenimentele semnalate de utilizatori pot fi preluate cât mai repede pentru a fi remediate” precizează ordinul. Sunt stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii rețelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuție:

– maximum 30 de secunde de la inițierea apelului de către utilizator până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman;

– maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman;

– maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Nerespectarea acestor valori pot fi sancționate conform legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile în situația nerespectării de către operatorul de distribuție a prevederilor standardului de performanță cu amendă de la 10.000 RON până la 200.000 RON.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu