Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Istorie medievală locală la Muzeul Județean: Rodna se confundă încă de la atestare cu mineritul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mineritul în Evul Mediu la Rodna este tema expoziției temporare care își deschide vineri, 18 iunie  porțile pentru publicul larg la Muzeul Etnografic şi al Mineritului.

Expoziția de la Rodna prezintă obiecte  ilustrative pentru istoria medievală a Rodnei, localitate legată de minerit încă de la atestarea documentară, precum: opaiţe (ştearţuri), ciocane de minier, baroase, dălţi, burghie de perforat manual, sapă, lămpi miniere, picoane, troc pentru spălat minereul, lingou de fontă, zgură de minereu, saboţi de lemn, roata hont a unei roabe pentru transportat minereu, etc. Expoziţia este completată de fotografii de arhivă referitoare la ținutul rodnean.

Istoria mineritului în Rodna se confundă cu originile atestate documentar ale localității, în secolul XIII, prezentat în documente la vremea aceea drept un centru minier de mare importanță. :” Exploatarea minieră intensivă din perioada medievală a favorizat dezvoltarea urbană a localităţii, precum și a întregului bazin superior al Someşului Mare. Atestarea Rodnei ca oraș minier încă din secolul al XIII-lea poate fi explicată și prin interesul uriaș stârnit de minele de aur şi argint de aici la curtea regilor arpadieni care își vor extinde, de timpuriu, stăpânirea asupra ţinutului (în 1308 minele de la Rodna au devenit proprietate regală a regelui Carol Robert de Anjou). 

Cea mai veche atestare documentară a minelor rodnene apare în cronicele ruseşti ce descriu drumul prinţului Daniel de Halici care, în 1235, în drum spre curtea regelui Ungariei, trece prin Baia Rodna. În acest context, documentele amintite descriu Rodna ca pe un centru minier de mare importanţă. Se pare că faima obiectelor de argint făurite aici cu mare pricepere depășeau granițele teritoriului, fiind apreciate la curtea ducilor polono-ucrainiene şi la cea a regelui Ungariei. A contribuit la aceasta și faptul că pe aici trecea unul dintre cele mai frecventate drumuri ce lega ţinuturile de la est de Carpaţi de Transilvania... (nn În secolul XVII) saşii bistriţeni au investit în minele de la Rodna, pe care le vor exploata alături de administraţia maghiară”  au scris în prezentarea expoziției custozii acesteia.

Publicul este așteptat la Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna pentru a vizita expoziția Mineritul în Evul Mediu la Rodna, în perioada 18 Iunie – 15 Iulie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10-18.  Responsabilul proiect expozițional este muzeograful Floare Grapini.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu