Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

În plină caniculă un cartier al Bistriței și mai multe străzi au rămas fără apă. Care e legătura cu defrișările de la Cușma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Unde dai și unde crapă: seceta, dar mai ales  exploatarea necontrolată a zonei forestiere din apropierea unui izvor de aducțiune tocmai de la Cușma i-a lăsat fără apă pe locuitorii unui cartier dar și de pe mai multe străzi de case din marginea Bistriței.

Locuitorii din Ghinda, parțial  dar și din străzile Paltinului, Podgoriei, Ghinzii, V. Ghinzii, Aerodromului, Făget si Lacului au rămas fără apă toată ziua de astăzi și toată noaptea. Potrivit Aquabis reluarea furnizorii se va face abia vineri dimineață de la ora 10. Aquabis invocă în același comunicat condiții meteo si defrisarile din exploatarea forestieră din jurul ariei protejate Apaduct Cușma.

Debitul izvoarelor de captare a scăzut sub jumatate în ultimii 15 ani  

Directorul Aquabis Ioan Șandru a explicat pentru Bistrița Express ce s-a întâmplat și de ce va rămâne o problemă alimentarea cu apă a  zonei Jelna și Valea Jelnei ” Din cauza defrișărilor la care se adaugă seceta scad debitele la izvoare . Defrișările le influentează foarte mult. Noi suntem acum sub jumătate debit față de ceea ce eram acum 15 ani. Asta e din cauza tăierilor masive” a mai spus Șandru. Directorul general de la Aquabis spune că vor utiliza parțial sursa de suprafață, însă ploile n-au permis încă asta: ” Daca se limpezeste sursa de suprafață să putrem utiliza și sursa de suprafață 3-4 litri pe secunda, sa vedem si sa dam drumul mâine ” . Pe termen lung  am prins si ceva investiții în zonă, dar ar fi bine dacă ar fi ce să captăm în plus, pentru că investițiile vor fi mai degrabă pentru refacerea captării de suprafata, a fluxului, dar fără alte izvoare de captură vafi mai complicat” a mai spus Șandru,.

Share.

About Author

Lasă un comentariu