Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Campania de vaccinare a ajuns la 200-300 imunizări zilnice. Avertismentul prefectului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Campania de vaccinare se află într-o fază de stagnare cu 200 -300 de vaccinări zilnice în județ susțin autoritățile, iar acolo unde primarii și medici de familie nu se implică lucrurile nu se mișcă.

Prefectul Stelian Dolha a ridicat problema astăzi în ședința Colegiuli Prefectural, în care  a vorbit despre exemplele de bună practică dar și cele din localitățile în care echipele de vaccinare n-au avut de lucru:

Am început vaccinarea în mediul rural de o bună bucată de vreme. Avem și exemple de bună practică – Lechința, Rodna, Prundu Bârgăului, Reteag – în sensul în care primarul, împreună cu medicul de familie s-au implicat, avem și partea celaltă, de edili care nu se implică și dau câteva exemple: Tiha Bârgăului, Poiana Ilvei, Șieuț. Sunt primari care nu s-au implicat în procesul de vaccinare, deși nu se poate altfel, fiindcă primarii sunt principalii agenți ai procesului de vaccinare în acest moment, chiar ei. Se vaccinează peste 200 de persoane zilnic, dar cred că nu ne putem culca pe o ureche chiar dacă astăzi incidența este 0,02 la Bistrița și cam tot așa în județ” .

Prefectul a atras atenția asupra pericolului reprezentat de noua tulpină, Delta, extrem de contangioasă, care potrivit avertismentelor OMS ar putea deveni până în toamnă tulpina predominantă:”   astăzi tulpina indiană despre care se vorbește atât este din ce în ce mai prezentă în Marea Britanie, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății va deveni predominantă peste tot și va trebui să fim în gardă. Cei care încă nu s-au vaccinat nu cred că pot conta pe faptul că persoanele care s-au vaccinat îi vor proteja la nesfârșit. Nu! Va trebui să fim pregătiți pentru acel val 4 și o putem face doar vaccinându-ne. Altă cale nu există” a mai spus prefectul Dolha.

Echipele de vaccinare iau în vizor Băile Figa și festivalurile

Directorul DSP Anca Andrițoiu spune că iau în calcul toate scenariile prin care pot ajunge în zonele rurale cu receptivitate scăzută : ”Adresabilitatea este mică și ne bazăm mai mult pe echipele mobile pe care, în luna iunie, le-am planificat în diferite localități. O să facem o facem o planificare și pentru iulie. Ne agățăm de ce putem. Mergem la festivaluri, la diferite evenimente, inclusiv la Băile Figa. Încercăm pe toate căile să vaccinăm cât mai mult. Deși acum este incidența cea mai mică, acum este și momentul să ne vaccinăm ca să fim pregătiți pentru când apar mai multe cazuri. Nu toată lumea înțelege asta, din păcate. Avem cu echipa mobilă în unele localități succes mai mare, în altele mai mic. Trebuie să găsim o modalitate de a ajunge și acolo unde lumea e foarte reticentă. Încercăm să facem asta”.

Branistea- comuna cu cea mai buna acoperire vaccinală 

Braniștea rămâne comuna cu cea mai mare acoperire vaccinală, Parva si Rebra sunt pe ultimele locuri, explică șefa DSP.    :”Prima comună cu cea mai bună acoperire – după orașe – este Braniștea, iar aici meritul este în totalitate al medicului de familie. Acolo nu ne-am dus cu echipă mobilă decât pentru persoane nedeplasabile. Acolo medicul de familie a înscris persoanele încă de la început, vaccinează cu două tipuri de vaccin, a chemat echipa, are acoperire vaccinală foarte bună. Pe urmă avem Lechința, unde am îndrăznit să ducem echipa de la Cluj fiindcă au reușit să adune 180 de oameni și ulterior ne-am dus și cu echipa mobilă cu un alt tip de vaccin. Mai sunt și alte comune, dar acestea două sunt de menționat, iar pe lista celor care nu merg bine este Tiha Bârgăului – pe primul loc – unde deși le-am dat timp să anunțe lumea și în biserică, și din casă în casă, în cele trei sate cu peste 6.000 de locuitori, cu echipa mobilă am reușit să vaccinăm 25 de oameni. Ieri la Tureac nu s-a vaccinat nimeni, deși s-au dus cu două tipuri de vaccin. Și la fel sunt Parva și Rebra. Și acolo foarte puține persoane s-au vaccinat”, a spus dr. Andrițoiu.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu