Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Toamnă pandemică îngrijorătoare: ce cifre l-au alarmat pe prefectul Stelian Dolha

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Incidența cazurilor de Covid 19 în Bistrița-Năsăud a crescut vertiginos în ultimele zile, urmând trendul național. Județul este de mai bine de o săptămână pe poziția 3 -4 al clasamentului național al incidenței cazurilor,  municipiul Bistrița a depășit deja 2,2 la mia de locuitori, zilnic se înregistrează 2-3 decese legate de Covid 19 , iar locurile în secția dedicată de terapia intensivă, un indicator important,  sunt toate ocupate.

Din punct de vedere al numărului de cazuri noi din statistici situația din septembrie 2021 este mai proastă decât cea din septembrie 2020, a atras atenția, îngrijorat, prefectul Stelian Dolha astăzi într-o ședință a Colegiului Prefectural.

”Din păcate am intrat din nou intr-o spirală a îmbolnăvirilor odată cu luna septembrie. În județ, n-are rost să ne ascundem după deget, suntem într-o situație mai mult decat  îngrijorătoare, cu o escaladare a ratei îmbolnăvirilor. Se înregistrează din nou decese pe fondul îmbolnăvirilor Covid, am ajuns la o medie de 2 sau  chiar 3 oameni  pe zi care pierd lupta cu aceasta boală infernală si avem toate cele 9 locurile din secția ATI Covid ocupate” a atras acesta atenția.

Dolha a prezentat și câteva cifrele comparative: ”5 septembrie 2020- 14 cazuri înregistrate -5 sept 2021 avem 36 cazuri noi,  8 septembrie 2020, 13 cazuri – 8 septembrie 2021, 65 de imbolnaviri noi, de 5 ori mai multe, iar 9 septembrie 2020  erau10 cazuri  în   9 sept 2021 sunt 57 de cazuri noi.   La nivel national avem 2226 cazuri în 9 septembrie 2021 si aveam 1121 de cazuri anul trecut în 9 septembrie  adica o dublare,   la nivel judetean in statistici sunt 3 până la 5 ori mai multeaceasta în condițiile în care vârful din octombrie si mai ales noiembrie 2020 au fost teribile

”În municipiul Bistrița, în luna septembrie 2020, aveam o incidență de 0,78 la mia de locuitori, pe când astăzi avem o incidență de 2,10 la mia de locuitori. (…) Anul trecut au urmat octombrie și noiembrie, luni negre, cu foarte multe îmbolnăviri și decese. Eu nici nu vreau să mă gândesc ce o să se întâmple acum pentru că ritmul îmbolnăvirilor este atât de alert și deja numărul de decese crește, încât nu știu ce o să se întâmple în lunile octombrie și noiembrie 2021” a mai atras atenția prefectul, care a spus și că peste 80% dintre cei care se îmbolnăvesc sunt persoane nevaccinate, iar  dintre cazurile grave sunt peste 90 % persoane care nu s-au imunizat.

Directorul DSV Anca Andrițoiu : ”nicio persoană vaccinată nu a ajuns în ATI

Directorul DSP medicul Anca Andrițoiu a confirmat situația: ”Pe ultima lună, din 9 august până în 9 septembrie, am avut 772 de cazuri noi. Dintre ei, 87% au fost persoane nevaccinate. Dintre persoanele vaccinate, 80% au fost la domiciliu, deci cu forme uşoare, doar 20% au ajuns în spital şi niciunul pe Terapie Intensivă”. Singura excepție, o persoană în vârstă cu boală autoimună, vaccinat a murit: ”  O singură excepţie am avut, dar este o excepţie justificată, pentru că era o persoană în vârstă, cu boală autoimună, care făcea tratament imunosupresiv, adică un tratament care reduce imunitatea complet”, a explicat Anca Andriţoiu.

Anca Andriţoiu a mai menţionat și că cel mai recent deces al unei persoane diagnosticate cu COVID-19, survenit joi seara, este cel al unui bărbat de 44 de ani, nevaccinat, care nu era cunoscut cu alte boli.

”Sincer, nu credeam că o să ajungem aici, pentru că, de la începutul acestui an, aveam şi avem soluţia: vaccinarea. (…) E clar că la aceste cifre va trebui să intervenim cu măsuri restrictive. Asta înseamnă că nunţile, botezurile o să fie de acum controlate – DSP, Jandarmerie, ITM. Nu se mai poate aşa”, a anunțat prefectul Stelian Dolha.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu