Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean atrage atenția că folosirea certificatul verde sau restricționarea circulației pentru ne-vaccinați încalcă Constituția pentru că n-au fost trecute prin Parlament

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Guvernul a greșit când a instituit măsuri care afectează libertatea de circulație prin HG, fără să le treacă prin Parlament prin proiect legislativ, atrage atenția fostul președinte al CCR, bistrițeanul Augustin Zegrean.

El a explicat  că Guvernul nu poate institui măsuri precum condiționarea accesului în spațiile restaurantelor, cafenelelor, etc de certificatul verde sau permisiunea de a circula în timpul restricțiilor de weekend pentru vaccinați  fără a trece prin Parlament aceste măsuri, tocmai pentru că  afectează drepturi și libertăți fundamentale ”Pentru așa ceva este nevoie de lege”, a spus Zegrean pentru Hotnews.ro

”​Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile. Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”. Am compromis tot. Sunt în afara Constituției. Nu au lege deasupra”, a mai spus Zegrean.

Ieri însă, într-o emisiune la Digi 24  Cîțu a vorbit de posibilitatea introducerii ”obligativității vaccinării pentru categoriile care lucrează cu publicul.” De data asta măsurile ar urma sa fie stabilite prin lege. Premierul Românie afimă că din punctul său de vedere ar trebui să existe obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, mai ales pentru medici și profesori dar și pentru alte categorii de persoane care lucrează cu public, în structurile MAI sau ale MApN, sau testarea să fie impusă pe cheltuiala celor care refuză vaccinarea.

Cîțu a subliniat într-o emisiune la Digi 24 că există consens în guvern în privința impunerii obligativității vaccinării, dar că nu i s-a răspuns, încă, ce anume trebuie să se întâmple cu persoanele care vor refuza în continuare vaccinul, având în vedere că România se află în plină pandemie, iar medicii care refuză vaccinul nu vor putea fi concediați. Premierul a mai adăugat că în cateva zile la recomandarea Ministerului Justiției speră ca proiectul privind obligativitatea vaccinării și a testării obligatorii să fie trecut prin Parlament, unde speră să aibă și susținerea USR, ”în caz că se dezlipește de AUR,”

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu