Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Intervențiile chirurgicale și internările care nu sunt urgențe se amână pentru 30 de zile, anunță Raed Arafat. A fost activat mecanismul de protecție civilă în România

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Măsuri excepționale în unitățile sanitare publice din țară au fost anunțate luni seara de Raed Arafat, președintele Departamentului pentru Situații de Urgență:  pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe vor fi suspendate din pricina creșterii accelerate a numărului cazurilor de Covid-19. Fac excepție femeile însărcinate, pacienții cu afecțiuni oncologice cronice, diabet sau cei care au nevoie de dializă.

Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută în privința noilor cazuri de Covid. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții  cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților sanitare publice cu paturi să dispună măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a anunțat Arafat într-o declarație de presă după ședința de Guvern.

”Nu se încadrează încadrează pacienții bolnavi de cancer, cei care au nevoie de dializă, femeile însărcinate și urgențele. Situația este clară, e o situație de urgență, cu resurse limitate. E una din soluțiile aplicate de foarte multe țări, când au fost situații grave”, a spus șeful DSU. Fiecare caz în parte va fi analizat de medicul care tratează bolnavul, acesta urmând să decidă dacă operația sau tratamentul în spital poate fi amânat, a explicat Arafat.

Marți va fi activat mecanismul de protecție civilă

Raed Aradat a anunțat tot luni că marți va fi activat mecanismul de protecție civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab, un antiinflamator folosit  în cazurile de Covid pentru a redce riscul de deces la bolnavii în stare gravă. ”. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare. Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă. Şeful DSU a spus și că se analizează posibilitatea solicitării anumitor echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale, în cadrul aceluiași mecanism.

Share.

About Author

Lasă un comentariu