Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primarul Becleanului îngrijorat de situația managementului de la singurul colegiu din oraș. Ce răspuns a dat inspectorul șef al ISJ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan se declară foarte îngrijorat de situația de la cel mai prestigios liceu din oraș, Colegiul Național ”Petru Rareș”, care se confruntă cu instabilitate la nivelul echipei manageriale, schimbând prea mulți directori într-un timp foarte scurt. Nicolae Moldovan i-a adresat pe pagina sa de facebook, mai multe întrebări inspectorului general de la ISJ BN, exprimându-și și  ”o mare îngrijorare publică” față de situația managerială a colegiului beclenar despre care spune că e fără precedent:

Primarul spune că e greu să vorbești de normalitate în asemenea vremuri, însă situația trenează de prea multă vreme și cu toate că știe care îi sunt limitele competenței unui primar, nu poate trece peste decizii luate ”la plezneală” și de jocul de-a alba -neagra cu managementul: : ”Sunt convins că a face apel la normalitate încă de la începutul acestui text, m-ar putea plasa, în condițiile în care tot ceea ce trăim azi e la ani lumină depărtare de normalitatea cu care am fost obișnuiți, în zona inadecvării la context. Îmi asum riscul fiindcă îmi pasă. Vă veți întreba și Dumneavoastră poate ( sigur nu veți fi singura!…) de ce aș solicita „normalitate” în viața școlii când ea nu mai poate fi găsită cu ușurință cam peste tot. Și asta nu numai din cauza pandemiei care a bulversat societatea în ansamblul vieții ei. Din păcate, uneori deciziile neinspirate ale celor care conduc și coordonează o activitate, graba, nevoia de a răspunde orbește la „recomandări” superioare ierarhic ori mai știu eu câte altele hotărâte la plesneală după principiul „vedem noi ce iese!…” fac mai mult rău decât toate pagubele așa zis „naturale”.

Vă asigur că după atâția ani de muncă în administrație respect și înțeleg competențele și limitele lor de exprimare. Știu unde mi se termină gardul cum se spune…Totodată am învățat că pasivitatea exagerată în numele respectării acestor limite , atunci când afectează calitatea administrării vieții orașului al cărui primar sunt, e la fel de vinovată. De aceea, cu tot respectul îmi exprim îngrijorarea publică pentru faptul că ați adus la ora actuală Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean într-o situație de incertitudine managerială cu care nu s-a mai confruntat niciodată în existența lui. Una dintre cele mai performante instituții de învățământ din județ e prinsă într-un veritabil joc de-a ”alba-neagra” cu funcția de director care, de o vreme bună încoace mai mult nu e decât e”

Primarul enumeră și cei patru directori care au trecut pe la conducere, unii care ar fi fost numiți de noua conducere a ISJ, însă că povestea tot nu s-a încheiat: ”Am înțeles, profesorului Cristian Nicula i s-a terminat mandatul și trebuia schimbat. A fost „anunțat” apoi succesor un alt profesor, Filip Florean. De la ideologie guvernamentală la competențe corespundea și mă bucurasem că în aceste vremuri complicate colegiul nu e lăsat de izbeliște la nivel decizional. Totul a durat doar foarte puțin și ați retras și această „propunere„ , Domnul Profesor Florean ajungând inspector la ISJ Bistrița-Năsăud. A urmat varianta cu Doamna profesor Aurora Corăbian…Am mai sperat o dată că se va pune capăt incertitudinii…Zadarnic. Acum se pare că nu vă mai place nici această propunere care „vă aparține” ca instituție coordonatoare a procedurilor de ocupare a funcției de director în școlile județului. Vă rog să vă hotărâți o dată…Faceți ce știți; trageți sfori, alegeți dintre specialiștii agreați politic, ascultați-vă flerul profesional, duceți până la capăt proceduri dar dați acestui colegiu un director fiindcă are mare nevoie de el.

E un climat de nesiguranță acum în viața colegiului ce se manifestă de la elevi, profesori, părinți…în mod constant. E nevoie de decizie. Lăsându-ne fără ea vă faceți vinovată de incapacitate managerială. Am mare încredere că veți îndrepta lucrurile. Vă adresez totuși 3 întrebări ale căror răspunsuri , în forul Dumneavoastră oficial sau interior de analiză vă vor ajuta să luați decizia corectă și cât mai rapid:
1. Cui folosește faptul că un colegiu precum COLEGIUL NAȚIONAL „Petru Rareș” BECLEAN nu are numit un director cu drepturi depline?
2. Deranjează pe cineva performanțele educaționale și efortul de investiții ce l-am făcut în infrastructura sa , încât prin lipsa unui director să i le minimalizăm, ba chiar să le slăbim pentru a le proiecta pe ale altora „de-ai noștri” în prim-plan?
3. Când aveți termenul limită de soluționare a acestei probleme?...
Marea mea îngrijorare nu e faptul că știți foarte bine răspunsurile la aceste întrebări, cât faptul că pentru a le rosti și soluționa cât mai urgent (fiindcă asta impune realitatea) vă trebuie și curajul asumării. Sper să-l găsiți și să îl puneți alături de înțelegere, promptitudine, profesionalism” a mai scris Nicolae Moldovan în lunga sa scrisoare deschisă  postată pe pagina sa oficială de facebook.
Inspectorul general de la ISJ, Aurelia Dan a transmis un răspuns la solicitarea unei publicații online. În cuprinsul răspunsului inspectorul general spune că nu intenționează să solicite încheierea detașării actualei echipe de Conducere de la CN ”Petru Rareș”, care se va încheia doar după ce cei care concurează pentru posturile de directori și directori adjuncți vor ocupa posturile prin concurs. Acesta ar însemna un orizont de timp până în ianuarie 2022: ” Această echipă își continuă activitatea și în prezent: Nu am intenționat și nu intenționez să solicit încetarea detașării celor care se află în acest moment la conducerea colegiului. În același timp, însă, vă reamintesc faptul că, în această perioadă, se află în derulare concursul pentru ocuparea funcțiilor de director/director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. (…)Potrivit calendarului de organizare, ultima etapă din cadrul acestui concurs va avea loc în perioada 17-22 decembrie. Ea constă în „validarea rezultatelor finale și emiterea deciziilor de numire, cu aplicare de la 10 ianuarie 2022” a afirmat inspectorul șef Aurelia Dan pentru Bistriteanul.

Share.

About Author

Lasă un comentariu