Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fostul primar al Bistriței găsit incompatibil de Agenția de Integritate pentru că a autorizat plăți către o companie care-i plătea dividende

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovidiu Crețu, fostul primar al Bistriței timp de 12 ani a fost declarat astăzi, din nou, incompatibil și în conflict de interese de ordin administrativ de Agenția Națională de Integritate (ANI).

De data aceasta ex-primarului municipiului se impută autorizarea de ordonanțări de plată pentru o societate comercială la care are acțiuni și primește dividende. Aprobarile de plată s-ar fi petrecut în mandatul trecut, 2016-2020.

Potrivit declarațiilor de avere depuse în perioada cât era primar, Crețu avea acțiuni la Comelf SA, companie cotată la Bursa Română de Valori și la SSIF Broker SA Cluj. Valoarea acțiunilor deținute de Crețu la Comelf erau în 2020 de 127120 de lei, dar în cota reprezinta doar 0,076 din acțiunile companiei la care a fost director adjunct înainte de cariera politică si doar de 36216 lei la firma de broker. Dintre cele două companii Comelf SA a avut lucrari cu municipalitatea, unele în calitate de firma subcontractată.

Ovidiu Crețu s-a mai judecat cu ANI pentru incompatibilitate și conflict de interese în cel de-al doilea mandat. A câștigat la Înalte Curte de Casație, după ce a pierdut la primele două instanțe:

Ce spune comunicatul ANI de  luni, 18 octombrie 2021:

CREȚU OVIDIU TEODOR, 
fost Primar al Mun. Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV
În exercitarea mandatului de primar 2016 – 2020, CREȚU OVIDIU TEODOR a semnat ordonanțări de plată și facturi cu mențiunea „bun de plată” pentru societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată figurează ca acționar și a realizat venituri din dividende, încălcând astfel prevederile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019 (text în vigoare începând cu data de 05.07.2019).
Share.

About Author

Un comentariu

  1. Fostul primar al Bistriței Ovidiu Crețu, s-a aflat în conflict de interese în toate cele trei mandate ale sale. Incă din primul său mandat Cretu s-a cramponat pur si simplu de cea mai proastă solutie pentru centura (ne)ocolitoare 2-Sud prin Padurea Codrisor, blocand totodată proiecte deosebit de importante pentru dezvoltarea turistica si urbanistica a orasului, cuprinse in Planurile Urbanistice Zonale Codrişor 1 şi Codrişor 2. Si toată această încăpătânare a primarului Cretu nu a fost deloc întâmplătoare. El a recunoscut că posedă teren în zona „Zăvoaie” pe unde urma să treacă centura 2-Sud. Iata ce declara Ovidiu Cretu fără nici o rusine înca în anul 2009, la începutul primului său mandat de primar: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. Cu alte cuvinte, in mintea acestui individ, prioritatea nu era rezolvarea traficului de tranzit prin realizarea centurii ocolitoare a orasului, ci modul în care această investitie poate să contribuie la cresterea valorii terenului pe care îl detine. Pe de altă parte, dealul Codrisor se confruntă cu mari fenomene de alunecare de teren. Ori, se stie că zgomotul, trepidatiile si vibratiile produse de trafic favorizează fenomenul de alunecare.
    Prin urmare, din interese personale meschine, după trei mandate de primar, Ovidiu Cretu a lăsat orasul Bistrita fără o centură ocolitoare. Evident, Ovidiu Cretu a fost sustinut de colegii săi de partid cu gândire la fel de mediocră:

Lasă un comentariu