Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Experta în managementul situațiilor de criză trimisă de Organizația Mondială a Sănătății în România va sta 2 luni în țara noastră. OMS a trimis-o pentru suport după ce am ajuns oaia neagra a Europei și lumii la decese Covid

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O expertă în situații de criză de la Organizația Mondială a Sănătății a ajuns în România, unde va rămâne pentru două luni, după ce țara noastră a ajuns în mod dramatic pe primul loc la mortalitatea Covid 19 și e pe unul dintre ultimele locuri din Europa la vaccinare.

Experta trimisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în România pentru a asista Guvernul în criza sanitară va sta timp de 60 de zile pentru a analiza cum s-a ajuns într-o asemenea situație, unde s-a blocat campania de vaccinare pentru una dintre țările care a avut acces imediat la vaccinare și va face recomandări de politici medicale în urma vizitelor în teren. Ea s-a întâlnit astăzi la Ministerul Sănătății doar cu secretarul  de stat Andrei Baciu, în lipsa unui ministru cu drepturi depline.

”Astăzi a ajuns în România, este expertă în managementul situațiilor de criză, a fost la New York anul trecut în perioada de impact maxim al pandemiei. Procedura este una standard pentru OMS când apare o situație de criză de sănătate publică într-un stat membru”, a spus Baciu pentru G4media. Reamintim că în primăvara anului 2020, New York a devenit ”centrul” infecțiilor cu coronavirus din America și unul dintre cele mai afectate orașe din lume. Mii de infecții noi cu COVID-19 erau raportate în New York în fiecare zi, iar morgile erau neîncăpătoare.

”Ea va face o evaluare la nivel central și teritoriu, apoi va veni cu recomandări. Noi, la nivel guvernamental, suntem deschiși într-o situație de criză, ne bucurăm de orice asistență. E un mecanism care se activează pentru orice fel de criză la nivel internațional, pentru a facilita tot spriijinul pe care OMS îl poate acorda”, a declarat Andrei Baciu pentru G4Media.ro.

O primă întâlnire între reprezentanții  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cei ai autorităților române au avut, luni, în sistem  videoconferința pe tema impulsionării vaccinării anti-COVID din țara noastră,. Reprezentanții OMS  si ai CNCAV au atras atenția că în ritmul actual de vaccinare  România va ajunge abia în 31 de luni la imunizarea a 70% din populație .

Pe de altă parte experții români avertizează că România nu este încă în faza de platou a îmbolnăvirilor. “De trei luni, stăm la un număr clasic de reproducere de peste 1,1. La acest număr nu e voie să stai mai mult de două săptămâni”, a declarat Emilian Popovici. Potrivit acestuia, seturile de măsuri sunt insuficiente.“Cu același popor, în aceeași țară, în prima parte a pandemiei, când s-au respectat indicațiile autorităților sanitare, România e evoluat bine, nu a fost remarcată ca exemplu negativ ca acum…Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situației. Mor oameni, într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977. La un moment se va face o decontare”, a spus Emilian Popovici, vicepreședintele Comisiei Naționale de Epidemiologie. 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu