Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Parcul Municipal din Bistrița va purta numele Regelui Mihai. Propunerea inițiată de primar a trecut astăzi de votul consilierilor locali, chiar dacă au fost voci care au cerut amânare pentru consultare publică

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Parcul Municipal al Bistriței își va schimba denumirea în Parcul Mihai 1 al României, au hotărât astăzi cu majoritate de voturi consilierii locali. Schimbarea denumirii se va face începând din 25 octombrie, când se împlinesc 100 de la nașterea ultimului Rege al României, trecut în neființă în decembrie 2017. Odată cu marcarea Centenarului în Parcul Municipal va fi amplasat un bust care-l reprezintă pe Regele Mihai, donat municipalității de un sculptorul Alexandru Păsat și vor avea loc mai multe manifestari comemorative.       .

Inițiativa primarului Ioan Turc, luată la solicitarea Asociației Monarhiștilor din Bistrița-Năsăud  a întâmpinat opoziția unui grup de bistrițeni, mobilizați de Ion Lucian Petraș, un reprezentant al societății civile care a strâns 250 de semnături în favoarea propunerii ca parcul să poarte numele poetului George Coșbuc. Argumentele lor au fost nevoia de a denumi parcul după numele unei personalități locale, iar poetul George Coșbuc care are o statuie amplasată în parc li s-a apărut cea mai potrivită alegere.  De altfel bistrițeanul a solicitat si a primit dreptul de a se adresa consilierilor locali în ședința extraordinară, cerând retragerea proiectului și organizarea unei dezbateri publice cu cetățeni și specialiști,  argumentând   că o asemenea decizie nu poate fi luată pe repede înainte fără consultare: ”înaintea votului aici e o luptă a bistrițenilor care vor să fie consultați, vor să știe ce se întâmplă cu orașul și vor să fie implicați în buna administrare a orașului. Iar ceea ce vedem e că administrația ne ignoră. Credem că a trecut vremea în care aleșii locali fac doar ce îi taie capul, fără transparență, fără consultare și fără asumarea de responsabilități. Asta nu e guvernare în slujba cetățeanului.” a mai spus Petraș.

Consilierii PMP și PSD au cerut și ei amânarea sau retragerea proiectului, însă la vot propunerea amânării a căzut. Consilierul PMP, avocatul Ștefania Stere a cerut  fie amânarea proiectului pentru o lună pentru ca oamenii să poată fi consultati prin intermediul unui sondaj, fie respingereaacestuia  si creearea unei dezbateri: ” faptul că avem un Centenar organizat peste câteva zile nu înseamnă că nu putem să mergem mai departe. Centenarul se va ține fie că Parcul se va numi Regele Mihai sau nu” a spus avocata, punctul său de vedere fiind îmbrățișat și de Alexandru Bria, liderilor consilierilor PSD. Primarul Ioan Turc a spus că nu este vorba despre o schimbare de denumire, ci este pur și simplu  o hotărâre care dă un nume unui parc care nu avea niciun nume:  ”Proiectul de hotărâre a respectat toate prevederile legale. Urgența vine tocmai din marcarea centenarului nașterii Majestății Sale Regele Mihai I al României. Propun să marcăm acest centenar prin două gesturi de recunoaștere a anvergurii personalității Majestății Sale: atribuirea numelui său Parcului Municipal, cu mențiunea că nu schimbăm niciun fel de denumire, practic parcul nu are un nume, în mod eronat s-a vorbit despre schimbarea unei denumiri, nu facem altceva decât atribuim un nume parcului, iar al doilea gest este amplasarea unui bust în parcul care îi va purta numele” a spus Ioan Turc care s-a arătat surprins că au existat asemenea reacții, în Bistrița, oraș care l-a primit pe Majestateasa cu foarte multă afecțiune și simpatie în 1997, situația în care asemenea propuneri au

La solicitarea președintelui de ședință Florin Urâte secretarul Consiliului Local, Floare Gaftone a precizat că proiectul are toate avizele necesare, că au fost consultați și specialiști și că singura solicitare  a fost folosirea terminologiei corecte, cea de ”Regele Mihai 1 al României” . Floare Gaftone a precizat și că asociația monarhiștilor ar fi dorit să fie botezată o stradă cu numele Regelui Mihai, însă solicitarea a fost imposibil de onorat datorită interdicției generale de a schimba denumirea străzilor în vigoare de la recensământul agricol și care va fi ridicată abia după desfășurarea viitorului recesamânt al populației.

Înainte de vot președintele de ședință, liberalul Florin Urâte a remarcat:  ” nu am văzut în 30 de ani atâta agitație în jurul unei denumiri. nu ne-a deranjat sa fie denumit atâta vreme Parcul Municipal și azi ne vin dintr-odată  foarte multe idei. Eu mă limitez doar la spusele din ultima intervenție a Regelui Mihai în Parlament că nu am împrumutat țara de la strămoșii nostri, ci de la copiii copiiilor noștri”, a mai spus consilierul PNL. Pentru propunerea de amânare a votului au spus da 7 consilieri, 2 s-au abținut și 11 au fost împotrivă.

Din 20 de consilieri prezenți 13 au votat apoi proiectul de hotărâre prin care Parcul Municipal sa devină Parcul Mihai I al României,  3 au fost  împotriva si 3 s-au abținut abțineri, proiectul fiind aprobat.  Urmăriți aici dezbaterile din Consiliul Local.

Foto: vizita Regelui Mihai la Bistrița în 1997

Share.

About Author

Lasă un comentariu