Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Augustin Zegrean explică de ce nu mai putea Iohannis să-l nominalizeze pe Cîțu:”era un argument pentru suspendare”VIDEO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a explicat pentru Bistrița ExpressTV de ce nu era deloc o opțiune pentru președintele Klaus  Iohannis să-l nominalizeze din nou pe Florin Cîțu pentru a forma Guvernul.

Decizia Curții Constituționale din 2020 referitoare la re-nominalizarea lui Orban, demis atunci prin moțiune de cenzură, nu mai putea fi ignorată de președinte, și acum în cazul lui Cîțu:  deși decizia nu prevede sancțiuni în caz de nerespectare, putea fi folosită drept argument valabil pentru o eventuală suspendare ulterioară  a președintelui, este părerea lui Augustin Zegrean. Invitat într-o emisiune luni seara la BEX Tv fostulpresedinte al Curții Constituționale a argumentat de ce președintele nu putea continua cu Cîțu premier.

”Președintele poate orice, poate numi pe oricine. Nu exista o interdicție în Constituție pentru asta, însă CCR a dat o decizie în 2020 prin care a spus că președintele trebuie să facă un gest loial pentru țară, să numească o persoană care poate să treacă. Deci președintele trebuie să aibă o atitudine pozitivă, nu negativă când desemnează o persoană să formeze un guvern. Cam asta spune CCR. Trebuie sa vină cu o propunere serioasa, asta spune Curtea Constituțională. Ori daca vine și-l propune iar pe Câțu, asta ar fi fost o propunere fără șanse să treacă. O știe oricine. O știe până și florăreasa din colțul blocului dacă o întrebi. Că domnul Cîțu nu trebuie sa mai fie prim-ministru. .Bine că noi avem un istoric în ceea ce privește nerespectarea deciziilor Curtii Constituționale, care sunt obligatorii imediat după  emitere. .Numai că nu noi avem sancțiuni pentru nerespectarea deciziilor CCR . Însă în privința președintelui există o sancțiune. Parlamentarii au la îndemână o astfel de sancțiune..și da, e un argument pentru suspendare. Este o decizie care spune ” nu face așa”. Presedintele nu va risca sa faca un asemenea gest. Pentru initiativa de suspendare a presedintelui nu trebuie decît o treime din parlamentari, pentru decizie e nevoie de jumătate plus un” a explicat luni la BEX TV Augustin Zegrean.

Urmăriți ce a spus Augustin Zegrean referitor la acest subiect:

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Motto:
    „Veți muri toți! Și mă omorâți și pe mine, dacă nu înțelegi că nu te votează nici PSD, nici USR, Florine.”
    (Klaus Iohannis)
    Acestea au fost cuvintele cu care președintele a făcut liniște la discuțiile din miez de noapte cu o parte dintre liderii PNL, întruniti în ședința Biroului Politic Național pemtru ca să facă o singură propunere de premier cu care PNL să se prezinte la negocierile de la Cotroceni, pentru desemnarea unui nou candidat la funcia de premier. Dupa interventia presedintelui actualul premier demis și președinte al PNL, Florin Cîțu a cedat, in favoarea generalului Nicolae Ciucă.
    Analiza lui Augustin Zegrean este plauzibilă in sensul că presedintele Iohannis nu putea să accepte nominalizarea lui Cîțu, de teama că acesta ”era un argument pentru suspendare”.

Lasă un comentariu