Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bustul regelui Mihai I inaugurat astăzi de oficialități în parcul care-i poartă numele

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bustul regelui Mihai, o ilustrare a imaginii din tinerețe a ultimului suveran al României a fost amplasat astăzi la marcarea a 100 de ani de la naștere în Parcul municipal al Bistriței, care de astăzi îi poartă și numele.

Administrația orașului a ținut cu orice preț ca bustul, o creație a artistului Nicolae Păsat să poate fi amplasat astăzi, în ziua centenarului Regelui Mihai I, odată cu botezarea Parcului municipal cu numele acestuia, pentru care au organizat și o ședință extraodinară de consiliu local săptămâna trecută.

Respectul nemărginit al românilor fața de Maiestatea Sa decurge din faptul că acesta a dovedit de-a lungul vieții sale un bun-simț desăvârșit, o noblețe nesfârșită și un caracter mai presus de orice îndoială. La Bistrița, dezvelirea bustului “Regele Mihai I al României – un portret la tinerețe”, realizat de artistul Alexandru Păsat, laureat al Premiului pentru sculptură al U.A.P., a avut loc în parcul ce-i poartă astăzi numele, în apropierea Centrului Cultural Municipal “George Coșbuc”.

Mulțumiri se îndreaptă către toți cei care au făcut posibil acest eveniment” a transmis primarul Bistriței, Ioan Turc după  ceremoniile în format restrâns organizat astăzi în prima zi în care au intrat în vigoare și noile restricții.

Share.

Un comentariu

 1. Motto:
  „Mulţime brută şi ingrată!
  Cu-a mea cântare nu putui
  În viaţă-mi să te mişc o dată…
  Şi-odat’… o să-mi ridici statui.”
  (Ion Luca Caragiale- Da… nebun!)
  Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia şi a fost botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când comuniștii instalati la putere cu ajutorul trupelor sovietice, l-au obligat să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare actul de abdicare sub amenințarea cu declanșarea unui război civil. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai a fost silit să părăsească țara, după care a urmat un prelung exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară.Abia cu ocazia Paștelui din 1992, a primit viza de intrare in România când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Numai în 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu, și-a primit înapoi cetățenia română si a revenit definitiv in tară. Desi după alegerile din 1997 se vehicula ideea restaurării monarhiei, atît ţărăniştii cît şi preşedintele Emil Constantinescu au evitat cu grijă subiectul cu toate ca Regele Mihai a continuat să fie privit cu admiraţie şi cu speranţă. Nici măcar nu a fost organizat un referendum pentru ca poporul să poată decide asupra formei de guvernământ.

Lasă un comentariu