Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Medicul-șef al secției de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean” am văzut gravide care fără să aibă niciun fel de afecțiuni, au evoluat rău. Vaccinarea e foarte importantă acum”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Medicul sef al Secției de Obstetrică Ginecologie al Spitalului Județean Bistrița-Năsăud , doctorul doctorul Lucian Colța a transmis astăzi un mesaj ferm, pro-vaccin  la Colegiul Prefectural. El le-a recomandat femeilor însărcinate să se vaccineze contra Covid 19, pentru că noul profil al infecției, cel cu noile tulpine face ca femeile gravide să fie considerate categorie cu risc mare de a dezvolta forme severe de boală.

Invitat de prefectul Stelian Dolha alături de conducerea Spitalului Județean la ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, pentru a oferi detalii, după ce asociațiile profesionale ale obstetricienilor au lansat mesaje publice în care atrag atenția femeilor însărcinate sa se vaccineze, după înregistrarea mai multor cazuri dramatice în rândul gravidelor,   șeful secției de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență a explicat de ce s-a schimbat mesajul general si de ce a atât de importantă imunizarea acestei categorii de persoane. El a explicat ca în primele valuri ale pandemiei, femeile însărcinate și tinerii în general n-au dezvoltat forme severe de boală, iar studiile clinice nu erau atât de numeroase încât să ofere concluzii, motiv pentru care nici nu existau recomandari generale, însă că atitudinea s-a schimbat radical odată cu cazurile dramatice pe care le-a provocat noua tulpină.

”La nivelul gravidelor vaccinate, procentul este foarte mai mic pentru că le-a fost frica. Iar problema este una  în dinamică. Mesajele nu au fost întotdeauna atât de categorice, la inceputul campaniei de vaccinare  si aici nu mă refer doar la România, ci la nivel mondial  recomandarile au fost mai degrabă rezervate. Initial s-a spus ca se pot vaccina pe proprie răspundere, apoi s-a lăsat la latitudinea doctorilor să tranșeze care gravide se pot vaccine, care nu se pot vaccine. De ce? Pentru că la inceputul pandemiei în primele valuri, gravidele nu reprezentau o categorie cu  risc major pentru a dezvolta o formă gravă de boală. Treceau relative ușor prin boală. Si asta vă spun din ce am vazut în sectie. Pe de alta parte nu erau suficiente date pentru a afirma atunci cu tărie că vaccinurile sunt sigure pentru ele. Intre timp lucrurile s-au schimbat. Pe de o parte acum exista mai mult date și se poate spune ca nu exista motive sa credem că la gravide exista un risc mai mare post vaccinare. Pe de altă parte acuma vedem un alt profil a infecției cu Covid: vedem forme grave la pacienții tineri, vedem forme grave la gravide, Pentru ca acum efectiv pacienții tineri care dezvoltă forme de Covid se pot astepta efectiv sa dezvolte forme grave . Si din păcate am vazut gravide fara niciun fel de probleme, care au mers rau. Au fost cazuri letale, fara sa putem face nimic  Deci gravidele se pot vaccina liniștite. Vaccinarea e importantă, dar asta nu o spun eu, nu îmi dau cu părerea – asta e o problemă gravă că toată lumea își dă cu părerea – este poziția unanimă a organizațiilor profesionale la nivel mondial, organizații profesionale de prestigiu care se bazează pe rezultatele unor  mult studii care s-au făcut și care, în unanimitate, transmit mesajul acesta: vaccinul nu reprezintă un pericol. Pe de altă parte, gravidele sunt la risc să dezvolte forme grave de boală, deci vaccinarea este foarte importantă și  forte indicată la gravide. Acesta este mesajul la momentul actual.” a precizat medicul Lucian Colțea.

Șeful secției de obstetrică ginecologie a făcut referire, la solicitarea autorităților și la cazul tragic al tinerei de 20 de ani însărcinată în luna a 7- care a murit luna trecută, medicii reușind să-i salveze copilul. A fost singurul caz cu evoluție tragică dintre femeile insarcinate care au fost tratate la Bistrița,  însă unul care i-a marcat pe toți  ”În cazul ei, factorul decisiv a fost că nu era vaccinată. Era gravidă, acesta a fost un factor agravant și lucrurile au mers rău. Colegii de pe secția de infecțioase și de pe ATI au făcut eforturi extrem de mari ca lucrurile să meargă bine, dar asta este boala și lumea ar trebui să înțeleagă”, ” A fost un caz care ne-a marcat extrem de mult pe toată lumea în Spital. S-au făcut eforturi extraordinare să fie salvată, din păcate, nu s-a putut face nimic pentru ea” a spus si directorul medical al SJU, dr Gabriela Deak. Copilul a fost salvat după o cezariană de urgență, si pentru ca era prematur a fost transferat la o clinica din Cluj.

Maternitatea din Spitalul Judetean BN funcționează ca maternitate de tip suport Covid, iar doctorul Colțea a dat asigurări că mămicilor infectate cu Sars Cov 2 li se asigură condiții foarte bune: ” Aici avem resurse material si umane ca sa ingrijim gravidele cu test pozitiv,  ca să rezolvăm problemele obstetricale și mai ales pentru naștere. Este o preocupare pentru gravide in zilele acestea: ce mă fac daca fac Covid? Am avut si zile tensionate. N-a fost ușor sa le organizam, avem tot ce trebuie , sala de operații, sala de naștere, astfel încât sa le îngrijim pe cele pozitive, sa le putem îngriji în condiții de siguranță.  Vreau sa asigur pacientele ca avem ce ne trebuie”, a spus medicul ginecolog, care este de părere că este foarte important în aceast moment al pandemiei ca femeile gravide sa se vaccineze.

Citeste si:

Apel către gravide din partea medicilor ginecologi: ” Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu!

Share.

About Author

Lasă un comentariu