Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Comuna bistrițeană Salva pe podiumul cu cea mai vaccinata comunitate din România. Ce spun medicul de familie și primarul comunei despre rata de vaccinare de 57,5 %

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai bine de unul din doi locuitori din comuna bistrițeană Salva e vaccinat anti Covid 19, rata de vaccinare din comună fiind de 57,46% %, arată ultima statistică  pe localități privind stadiul vaccinarii anti Covid 19 din România, publicată de pagina oficială Ro-Vaccinare.

Rata de acoperire vaccinală  ridicată plasează comuna din Bistrița-Năsăud pe locul 2 din țară la nivelul UAT-urilor, după o comună din Timiș, Dumbrăveni,  care a ajuns la 60 de procente, potrivit sursei citate. Datele publicate se refera la vaccinarea până în data de 5 noiembrie 2021.

Procentul foarte mare de vaccinare din Salva a luat prin surprindere pe toată lumea, de la DSP la autorități locale. Directorul DSP Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu a confirmat pentru Bistrița Express procentul foarte mare de vaccinare din comună după o consultare a bazei de date: în Salva  sunt puțin  peste 1600  de vaccinați cu doza 1 si 1100 cu a doua doză. Aproape toți s-au vaccinat cu Pfizer: ” sunt vaccinari relativ recente pentru că n-au apucat toți sa-si faca a doua doza, deci e un interval de trei saptamani pentru 500 dintre ei” spune Anca Andrițoiu.

Primarul și medicul de familie vaccinați inclusiv cu a treia doza

Vestea că sunt pe locul al  2-lea în țara la vaccinari i-a surprins atât pe medicul de familie,  cât și pe primarul din comună, amândoi vaccinați inclusiv cu doza a treia, atât ei cât si familiile lor. De altfel în toată primăria au mai ramas nevaccinată o singură angajată: o funcționară care a trecut recent prin boală, ”însă cu forma grava”  . Bistrița Express a stat de vorbă atât cu medicul de familie, doctorul Ioan Vartolomeucât și cu primarul din Salva, Gheorghe Onul.

Medicul de familie, Ioan Vartolomeu crede că exemplul personal e foarte important și că oamenii sunt mai ușor de convins în felul acesta să se vaccineze  În plus în comună vaccinarea pare sa țină de o zonă a firescului , pentru că oamenii cer să-si faca si vaccinul antipal . ” Nu e meritul meu(nn.  rata ridicată) Dar eu atâta le spun: eu m-am vaccinat si cu a treia doza, soția mea e vaccinată, asistenții mei toți sunt vaccinați. Va recomand sa va vaccinați. Si atât. Probabil, am convins și pentru ca nu insist. Oamenilor ajunge sa le dai exemplul personal. (…)Eu cu toata lumea stau de vorbă”.

S-au dus sa se vaccineze in Carei, Vișeu, în toata țara încă de la început. 

Pe lângă asta oamenii s-au confruntat si cu câteva cazuri dramatice, care i-au convins să se vaccineze ca să se protejeze, crede singurul medic de familie din Salva: ”am avut un astfel de caz, un tânăr de 40 si ceva de ani, care lucra în Armată, fara nici o problemă de sanatate, fără comorbidități, fără nimic, care a decedat, după ce s-a îmbolnăvit. În decurs de două săptămâni de la infectare a făcut pneumonie atipică masivă și a decedat. Era singurul din familie fără comorbidități” a relatat  dr Vartolomeu povestea unuia dintre cazurile care au impresionat extrem de tare comunitatea din Salva. Iar oamenii din comună  au avut apetit de vaccinare încă de la început, de când  a debutat campania de vaccinare în România: ” La inceput s-au dus la Bistrița, dar au fost care s-au dus chiar și în Carei să se vaccineze, alții la Câmpulung Moldovenesc, atunci în primele luni ..la Borșa, la Vișeu, unde prindeau locuri în platformă. Si pe urma de cand s-a deschis centrul la Năsăud, s-au dus acolo. majoritatea sunt vaccinați cu Pfizer. Eu n-am vaccinat, desi eram trecut inițial pe listă,  pentru ca ni s-a  oferit Johnson..” a mai spus medicul de familie.

Primarul Onul : ”măi din cauza nevaccinaților n-o sa reușim niciodata sa stârpim virusul, că-si schimba forma, dar tot virusul e”

Primarul Gheorghe Onul e si el surprins de vestea dată de Bistrița Express că sta atât de bine in statistici comuna lui , dar e bucuros, pentru că e vaccinist convins, și transmite asta cu vorba bună : ” Eu n-am facut prea multe, dar am vorbit cu oamenii. Am avut și cazuri multe,  eu i-am sfatuit si pe cei din străinatate si pe cei care ii au acasă sa se vaccineze. Au văzut si oamenii că nu e glumă, că nu mai sunt locuri în secții, în ATI și s-au speriat. Și așa din vorbă în vorbă…Pentru că nu poți sa ii iei pe oameni din scurt sa se vaccineze. Dar așa, usor -usor, reusesti”, spune  În primăria salva   toți sunt vaccinați, mai cu exemplul personal, mai cu sfatul: ultima s-a lasat convinsa recent. Primarul i-a spus asa: ” copilă, cu cate ai mai multe comorbiditati, cu atat riscul e mai mare, dacă nu esti vaccinata” si a funcționat. ”o fata a trecut prin boala si are certificatul din verde, dar a fost rau de tot”. ” Eu le-am explicat: ”măi din cauza nevaccinaților n-o sa reușim niciodata sa stârpim virusul, ca-si schimba forma, dar tot virusul e. Le-am zis asa cu frumosul, nu”.  Pe nevaccinații din comuna, unii fosti colegi îi mai abordeaza si asa: ” măi tu ce studii aprofundezi si tu, să -mi spui si mie, să vad ce nu te convinge”.

Și fiul  primarului,  om la 30 de ani la casa lui,   s-a vaccinat devreme, după ce un prieten a avut probleme mari cu virusul: ”n-a avut loc la ATI, decat foarte greu, a fost grav de tot prietenul. Când a vazut ce a pățit s-a dus singur sa se vaccineze, n-a trebuit sa-i spună nimeni. Și el a mai povestit la alții și uite așa a mai tras după el  și pe alții. Nici nu mi-a spus ca se duce. M-a anunțat doar ca s-a vaccinat” a mai spus Gheorghe Onul, primarul care conduce comuna cu a doua cea mai mare rată de vaccinare din România.

Situația acoperirii vaccinale din Bistrița-Năsăud

Bistrita-Nasaud M MUNICIPIUL BISTRITA 43.31
Bistrita-Nasaud O ORAS BECLEAN 39.17
Bistrita-Nasaud O ORAS NASAUD 35.82
Bistrita-Nasaud O ORAS SINGEORZ-BAI 14.33
Bistrita-Nasaud C BISTRITA BIRGAULUI 17.98
Bistrita-Nasaud C BRANISTEA 34.43
Bistrita-Nasaud C BUDACU DE JOS 21.10
Bistrita-Nasaud C BUDESTI 20.79
Bistrita-Nasaud C CAIANU MIC 20.84
Bistrita-Nasaud C CETATE 20.53
Bistrita-Nasaud C CHIOCHIS 22.59
Bistrita-Nasaud C CHIUA 32.89
Bistrita-Nasaud C CICEU-GIURGESTI 30.94
Bistrita-Nasaud C CICEU – MIHAIESTI 23.26
Bistrita-Nasaud C COSBUC 20.40
Bistrita-Nasaud C DUMITRA 18.76
Bistrita-Nasaud C DUMITRITA 19.57
Bistrita-Nasaud C FELDRU 17.06
Bistrita-Nasaud C GALATII BISTRITEI 24.81
Bistrita-Nasaud C ILVA MARE 19.05
Bistrita-Nasaud C ILVA MICA 21.39
Bistrita-Nasaud C JOSENII BIRGAULUI 18.89
Bistrita-Nasaud C LECHINTA 24.49
Bistrita-Nasaud C LESU 13.06
Bistrita-Nasaud C LIVEILE 22.92
Bistrita-Nasaud C LUNCA ILVEI 25.73
Bistrita-Nasaud C MAGURA ILVEI 17.88
Bistrita-Nasaud C MAIERU 18.63
Bistrita-Nasaud C MARISELU 23.18
Bistrita-Nasaud C MATEI 29.74
Bistrita-Nasaud C MICESTII DE CIMPIE 17.46
Bistrita-Nasaud C MILAS 22.30
Bistrita-Nasaud C MONOR 26.22
Bistrita-Nasaud C NEGRILESTI 19.37
Bistrita-Nasaud C NIMIGEA 24.22
Bistrita-Nasaud C NUSENI 28.13
Bistrita-Nasaud C PARVA 4.87
Bistrita-Nasaud C PETRU RARES 21.81
Bistrita-Nasaud C POIANA ILVEI 23.41
Bistrita-Nasaud C PRUNDU BIRGAULUI 27.10
Bistrita-Nasaud C REBRA 13.30
Bistrita-Nasaud C REBRISOARA 19.32
Bistrita-Nasaud C RODNA 22.56
Bistrita-Nasaud C ROMULI 13.08
Bistrita-Nasaud C RUNCU SALVEI 15.20
Bistrita-Nasaud C SALVA 57.46
Bistrita-Nasaud C SINMIHAIU DE CIMPIE 23.02
Bistrita-Nasaud C SANT 17.13
Bistrita-Nasaud C SIEU 22.68
Bistrita-Nasaud C SIEU-MAGHERUS 23.7

Bistrita-Nasaud C SIEU-ODORHEI 29.02
Bistrita-Nasaud C SIEUT 17.25
Bistrita-Nasaud C SILIVASU DE CIMPIE 31.39
Bistrita-Nasaud C SINTEREAG 30.50
Bistrita-Nasaud C SPERMEZEU 17.88
Bistrita-Nasaud C TIRLISUA 18.45
Bistrita-Nasaud C TEACA 24.13
Bistrita-Nasaud C TELCIU 22.77
Bistrita-Nasaud C TIHA BIRGAULUI 13.48
Bistrita-Nasaud C URIU 28.95
Bistrita-Nasaud C URMENIS 21.69
Bistrita-Nasaud C ZAGRA 15.19

 

Zi de zi scriem pentru dumneavoastră. Dacă vă place ce citiți urmăriți-ne pe pagina de facebook

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu