Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un alt greu al tranzacțiilor online amendat de ANPC pentru practici incorecte de BlackFriday. Peste 20 de mari companii și o bancă sancționate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Unul liderii comerțului online din România. E-MAG. ro a fost sancționat de ANPC pentru promoții incorecte de Black Friday  comerțul online (reduceri, promoții). Compania care operează E-MAG.ro, Dante Internațional SA a fost amendata de AMPC cu 50 000 de lei și obligată să înceteze practicile incorecte pentru că nu ar fi furnizat informații care pot induce în eroare consumatorul în privința reducerilor si a omis sa publice durata perioadei de reduceri

Pe pagina de prezentarea a produselor, lângă prețul de referință (“prețul tăiat“) la care se aplică reducerea, prin apropierea cursorului mouse-ului de litera (i) apare mesajul: “Prețul tăiat este cel mai mic preț la care a fost vândut produsul în ultimele 30 de zile“, neexistând  nicio altă informație care să prezinte durata promoției (reducerii), respectiv data de început a acesteia.
2. Din analiza documentației prezentate de operatorul economic privind evoluția prețurilor, în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii, pentru produsele verificate, coroborat cu constatările de mai sus, a rezultat faptul că omiterea informației privind data aplicării reducerii este de natură să creeze confuzie și dificultate în verificarea  celui mai mic preț la care sunt vândute” a scris ANPC pe site-ul său.

De cealaltă parte e-MAG susține că au remediat problemele de afișare semnalate de ANPC și că de fapt în materie de reduceri nu ar fi existat abateri, așa că nu ar fi avut de suferit consumatorii: ” ANPC a verificat zeci de prețuri din cadrul campaniei Black Friday dar și din alte promoții și nu a constatat nicio abatere privind aplicarea reducerii conform legii, la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. În plus, ca o dovadă suplimentară de transparență, am construit un ghid de marcaje a produselor și comparație a produselor care este public”.

Zeci de mari operatori online amendați de ANPC de Black Friday

De altfel a plouat cu amenzi de Black Friday și după de la protecția consumatorilor, fiind vizati operatori din comerțul online dar si banci. Potrivit ANPC, care a creat un comandament de Black Friday au fost  înregistrate nereguli și amendate pe parcursul a două zile următoarele companii:

  • GRUP EDITORIAL LITERA SRL – www.litera.ro
  • HCV INTERNATIONAL SRL – www.watchshop.ro
  • ELECTRONIC WORD SRL – www.badabum.ro
  • JYSK ROMANIA SRL – www.jysk.ro și magazinul cu vânzare directă Jysk Ploiești
  • RETAIL CONCEPT DESIGN SRL (Mobexpert București)
  • ORANGE ROMANIA SA
  • DHS BIKE PART Deva
  • BRD Timișoara

Volumul amenzilor contravenționale aplicate celor 8 operatori, s-a ridicat la 260.000 lei la care s-au adaugat opt  decizii de încetare a practicii comerciale incorecte.

Zilele trecute au mai fost 11 operatori pe lista: – Altex România SRL – www.mediagalaxy.ro,- Flanco Retail SA – www.flanco.ro, – FineStore Distribution SRL – magazin de băuturi alcoolice, – Vivre Deco SA – www.vivre.ro,- Studio Moderna SRL – www.top-shop.ro,- Arsis Trading SRL – www.arsis.ro, – Lc Waikiki Retail Ro SRL – www.lcv.ro, – Elefant SRL – www.elefant.ro,- Premium Store SRL – www.premiumstore.ro, – Pc Garage SRL – www.pcgarage.ro,- Evolution Prest Systems SRL – www.evomag.ro

Acestor sancțiuni li s-au adăugat 10 decizii de încetare a practicii comerciale incorecte, doar site-ul www.mediagalaxy.ro remediind abaterile pe loc. Volumul amenzilor contravenționale aplicate tuturor operatorilor controlați s-a ridicat la 275.000 lei, dat fiind ca s-a constatat că: – se practicau vânzări cu preț redus, în condițiile în care prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific ” transmite ANPC.

Citeste si ce a pățit ALTEX, după ce a fost prins cu nereguli legate de prețurile de Black Friday:

Protecția Consumatorilor a amendat liderul pieței de electrocasnice din România pentru reduceri mincinoase de ”Black Friday”. 1000 de produse depistate de ANPC. Retailerul risca măsuri mult mai dure

Share.

About Author

Lasă un comentariu