Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primarul Cămărășan și-a pierdut oficial mandatul. Prefectura a constatat, la solicitarea Agenției de Integritate, că după sentința definitivă mandatul acestuia a încetat de drept

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ioan Tiberiu Cămărășan a rămas fără mandatul de primar al comunei Silivașu de Câmpie, a constatat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud. Prefectul a emis ordinul care constată această stare de fapt  începând din 19 noiembrie. 

Potrivit unei informări transmise de Instituția Prefectului constatarea încetării mandatului primarului din Silivașu de Câmpie s-a făcut la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, după ce Inalta Curte de Casație si Justiție a constatat conflictul de interese aacestuia, decizie rămasă definitivă. ”Agenţia Naţională de Integritate, care desfăşoară exclusiv activitatea administrativă de evaluare a intereselor şi a incompatibilităţilor pentru persoanele prevăzute de lege, a comunicat Instituţiei Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud faptul că Raportul de Evaluare privindu-l pe domnul Cămărășan Ioan Tiberiu, Primar al comunei Silivașu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud prin care s-a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, a rămas definitiv prin Decizia nr. 5030/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.” transmite Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud într-un punct de vedere.

Comunicatul Prefecturii precizează și ca după constatarea starii de conflict de interese si rămânerea definitiva, persoana publica aflată în această situație își pierde pentru trei ani dreptul de a mai ocupa funcții: ” Facem precizarea că, prin art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 se instituie sancţiunea decăderii din dreptul persoanei eliberate sau destituite din funcţie ( ca urmare a săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de lege sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010 o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Constatarea încetării mandatului înainte de termen nu constituie doar o sancţiune aplicată unei persoane ce deţine o funcţie de demnitate publică, în speţă primarului, pentru săvârşirea unei fapte ilicite (conflict de interese), sancţiune care  s-ar raporta strict la fapta săvârşită şi la data săvârşirii ei, ci şi o decădere şi o interdicţie aplicate din considerente de asigurare a integrităţii şi transparenței în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi prevenirea corupţiei constituţionale.” . 

Instituția Prefectului precizează și că prefectul este obligat prin lege să constate încetarea mandatului: ”În limitele de competenţă stabilite de Codul administrativ (OUG 57/2019) și legea 176/2010, cu modificările și completările ulterioare, prefectul are obligaţia să procedeze la emiterea ordinului prin care se constată încetarea mandatului, cu respectarea condiţiilor de formă şi de fond prevăzute de Codul. De altfel, singura modalitate de a ajunge la finalitatea urmărită de legiuitor cu privire la încălcarea de către primar a regimului conflictului de interese, și pentru a nu goli de conținut Raportul ANI și prevederile art. 25 din Legea nr.176/2010, este aceea de a constata încetarea mandatului primarului pentru încălcarea regimului conflictului de interese, de la data rămânerii definitive a Raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate.Precizarea a fost făcută în contextul în care cel vizat, Ioan Tiberiu Cămărășan susținea că prefectul poate da o sancțiune administrativă mai blândă decat cea de ”încetare a mandatului”, ceea ce în opinie juristilor Instituției Prefectului nu este posibil.

Mandatul de primar interimar a fost preluat deocamdată de viceprimarul comunei, care asteapta insa soluționarea in instanță a conflictului sau de interese:

Primarul din Silivașu de Câmpie explică ce e cu conflictul de interese care ar putea să-l lase fără mandat: ”am respectat legea” (VIDEO)

Share.

About Author

Lasă un comentariu