Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Florin Cîțu este pentru câteva zile ocupantul funcțiilor 2 si 4 în statul român. Ce spune fostul presedinte CCR despre constituționalitatea schimbarii conducerii Senatului

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce a fost votat astăzi președinte al Senatului de coaliția PD-PNL-UDMR Florin Cîțu cumulează două funcții de prim rang în statul român: este și premier interimar și șef al Camerei Superioare a Parlamentului. Tehnic vorbind sunt funcțiile cu numărul 2 (presedintele Senatului îl inlocuieste pe presedintele Românie  în caz de vacantare temporara a funcției) dar și 4 ca sef al Executivului in ierarhia statul român. Asta înseamnă că devine automat și șeful Executivului și al Legislativului, ceea ce nu este o situație obișnuită. Acesta ar fi și motivul pentru care ședința guvernului programată astăzi n-a mai avut loc, au precizat surse parlamentare pentru Bistrița Express.

Nu e firesc, însă cei care au scris Constituția nu au prevăzut ca s-ar putea întâmpla așa ceva, asa că în Constituție nu există prevederi pentru o asemenea situație cu totul nefirească . ” Membrii Guvernului pot fi si senatori sau deputati. Mai mult nu zice Constituția. Sigur că nu e normal, ce se întâmplă, dar asta este” a explicat pentru Bistrița Express fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean. Acesta spune însă că în Constituție există însă prevederi clare despre cum poate fi înlocuit un presedinte al camerelor parlamentului și că această prevedere nu a fost respectată astăzi la Senat.

Problema e însă cum a fost ales (Florin Câțu)  asta e marea problemă. Potrivit Constituției președintele Senatului este ales pe durata unei legislaturii si nu poate fi schimbat decât la propunerea grupului parlamentar care l-a numit. Ori asta nu s-a întâmplat” spune fostul presedinte al CCR despre schimbarea de astăzi a Ancai Dragu.

Întrebat ce s-a întâmplat în situații asemănătoare, în caz de sesizare la CCR  Zegrean spune că  : ”Curtea a zis și așa -și așa…La CCR se poate întâmpla și-și. Vedeți când a fost vorba de Blaga, si l-a înlocuit pe Geoană prin printr-o mișcare de forță, iar pe el l-a inlocuit apoi  Antonescu tot asa, în 2012. Au sesizat Curtea, dar a rămas tot așa . La CCR nu a existat atunci  votul necesar sa treacă decizia, dar poate acum in formula aceasta a Curtii să poate trece.  Pentru că nu în regulă. Ar trebui să respecte Constituția”

Share.

About Author

Lasă un comentariu