Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Întoarcere în timp la Muzeul Județean: jurământul Gărzii naționale a Bistriței de acum 103 ani a fost recreat în acelasi amplasament

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muzeul Județean Bistrița-Năsăud a organizat  astăzi o întoarcere în timp cu 103 ani, în noiembrie 1918, luna hotărâtoare care a precedat  Marea Unire. Atunci la Bistrița în aceeași locație, odinioara cazarma honvezilor,  Garda românească, formată din soldații și ofițerii care s-au întors de pe front, cea care dezarmase Gărzile maghiare, depunea jurământul de credință.

Initiativa istoricilor de la Muzeul Judetean de a pune în scenă  momentul juramântului gărzi românești de apărare a Bistriței care au dezarmat gărzile maghiare și au preluat vechea cazarma a honvezilor este parte dintr-un efort de recuperare a unei pagini de istorie mai puțin cunoscută de publicul larg, afirmau inițiatorii în invitația de participare: ,,În ziua de 7 noiembrie, dimineața la ora 7, s-au adunat toți membri Gardei Naționale Române din Bistrița în număr de vreo 400-500 în curtea Cazarmei honvezilor, azi în posesiunea Gardei române. În frunte cu comandantul lor, dr. George Triff, ofițeri români, fruntași și mult popor, intonând imnul „Pe-al nostru steag”, într-o falnică ceată, în ordine pe chipie și în butonieră cu tricolorul român, au venit la biserica română. ” Zeci de copii dar și numerosi bistriteni au format publicul care a primit o lectie vie a istoriei, cu un ceremonial aparte si ostasi imbracati în hainele militare ale vremii.

Prezent la recreerea episodului de acum 103 ani prefectul Stelian Dolha a spus că istoria în dimensiunea ei umană, mai puțin cunoscuta este cea care ne apropie pe noi si tinerele generatii de aceste evenimente exceptionale : ”atunci când ne raportăm la Marea Unire din 1918, majoritatea ne gândim la semnificațiile istorice, la extraordinarele evenimente de la Alba Iulia, la entuziasmul românilor și al delegaților. Se știe însă foarte puțin și mă gândesc aici la publicul larg, despre ce s-a întâmplat în zilele și săptămânile de dinaintea Unirii, în fiecare oraș, comună și județ. Această parte de istorie locală, cu partea ei umană, care ne ajută să înțelegem cum a fost, ce au gândit oamenii atunci, într-un context extraordinar în care s-au purtat exemplar, vine să completeze inițiativa de astăzi. La câteva sute de metri de locul în care ne aflăm acum, în 5 noiembrie 1918, la o adunare publică, bistrițenii de acum un veac au aflat de la liderii comunității că sunt în sfârșit liberi, că stăpânirea austro-maghiară e istorie. Vă felicit astăzi pentru că reușim să retrăim acele momente extraordinare petrecute în Bistrița în urmă cu 103 ani, pentru că reușiți să spuneți tinerilor și nu numai cât de importantă a fost unitatea nației române și faptul că noi trebuie să o păstrăm”. a spus prefectul Dolha.

Primarul Bistriței, Ioan Turc  a vorbit despre semnificatiile evenimentului istoric recreat în curtea Muzeului, un spatiu cu în care istoria are radacini puternice: ”: Un moment istoric ce a meritat rememorat astăzi, mai ales că nu toate faptele de eroism ale predecesorilor au ajuns să fie cunoscute de publicul larg. Cântecul patriotic al lui Ciprian Porumbescu, fredonat atunci, ne oferă și azi certitudinea că E SCRIS UNIRE PE-AL NOSTRU STEAG!

Citiți despre evenimentele de acum 103 ani de la Bistrița și Năsăud:

https://www.bistritaexpress.ro/2017/12/01/intoarcere-in-timp-ce-s-a-intamplat-in-comitatul-bistrita-nasaud-acum-99-de-ani-adunari-populare-revolte-impotriva-bancilor-maghiare-dezarmarea-garzii-maghiare/

Share.

About Author

Lasă un comentariu