Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Noua mutație africană botezată ”Omicron” de OMS stârnește un val de îngrijorare în toată lumea

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Organizația Mondială a Sănătății tocmai a clasificat variantă sud- africană a noului coronavirus, cea care stârnește un adevărat val de îngrijorare și a botezat-o din   ”B.1.1.529”  cu numele “Omicron”. Mai multe țări europene au interzis deja zborurile căte Africa de Sud si țările vecine, iar bursele din toată lumea au înregistrat scăderi pe fondul acestor decizii și a îngrijorării pe care noua tulpină o stârnește. 

Cunoscutul epidemiolog Octavian Jurma a scris pe facebook că varianta Omicron (B1.1.529) vine pe ramura Beta, are 32 de mutații în proteina Spike (nn. cea pe care acționeaza vaccinurile) si include mutatii din toate variantele curente de ingrijorare (Alpha, Beta, Gama, Lambda si Delta).
Contagiozitatea variantei africane o depășește cu mult  pe cea a tulpinii Delta chiar și de 5 ori, potrivit primelor studii,  trag un semnal de alarmă epidemiologii.  Si ce e si mai îngrijorător e temerea că imunitatea trecerii prin boală și poate chiar și prin vaccinare să nu fie insuficientă.
Riscul de a ajunge din nou în punctul zero
Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă, (foto jos)dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare” scrie pe pagina de facebook  profesorul de sănătate publică, Răzvan Cherecheș care trage un semnal de alarmă în privința riscului de a ajunge din nou în scenariul zero, adică fără arme împotriva acestuia: sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale …dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0 …
Share.

About Author

Lasă un comentariu