Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

1 Decembrie: cum a sărbatorit Bistrița 103 ani de la Marea Unire

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrița a reluat ceremoniile de 1 Decembrie, după ce anul trecut s-a rezumat la un moment sumar din cauza pandemiei. Chiar dacă momentului i-a lipsit defilarea extinsă cu tehnică militară, așa cum se întâmpla tradițional până la izbucnirea pandemiei, din ceremoniile de anul acesta nu a lipsit totuși momentul artistic cu cântece dedicare unirii și nici o defilare restrânsă a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată și a pompierilor de la ISU, cum nu au lipsit nici discursurile.

A fost și public separat anul acesta de o panglică de zona oficială au fost si autoritățile,  de la parlamentari, sefi deconcentrate  până la prefectul Stelian Dolha, presedintele CJ, Radu Moldovan, primarul Bistriței, Ioan Turc și comandantul Brigazii 81 Mecanizate, colonelul Cornel Scurt. N-au lipsit deputatul Diana Morar, Bogdan Ivan, Daniel Suciu, senatorul Ovidiu Florean, subprefectul Decsei Attila, directorul Arhivelor, Cornelia Vlașin, cea a Finantelor Publice, Dorina Cicioc, directorul AJOFM, Otilia Râpan, viceprimarii Sorin Hangan si Călin Stan, vicepresedintele CJ, Camelia Tabără, presedintele PMP, Ionuț Simionca.

Share.

Un comentariu

 1. Motto:
  „A biruit dreptatea! Acesta-i ceasul bucuriei noastre, bucuria unui neam întreg pentru suferințele veacurilor, purtate de un neam cu credință în Dumnezeu și cu nădejdea în dreptatea Lui”.
  (Iuliu Hossu- Declaraţia Unirii rostită la 1 decembrie 1918, în faţa celor peste 100.000 de români adunaţi la Alba-Iulia)
  Bistritenii au fost participanti activi la actul istoric de înfăptuire, al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918. Astfel, la data de 29 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul Național Român din Bistrița, care a stabilit delegatia din JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD participantă la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, în următoarea componență:
  1) CERCUL BISTRITA:
  Dr. Gabriel Tripon, Bistrița;
  Dr. Dionisie Longin, Bistrița;
  Dr. Petre Poruțiu, Bistrița;
  Mihai Dorofteiu, Bistrița;
  Ioan Cotoc, Nușfalău.
  2) CERCUL NASAUD:
  Eliseu Dan, Borgosuseni;
  Ioan Păcurariu, Năsăud;
  Dr. Victor Onișor, Bistrița;
  Laurențiu Oanea, Rodna Veche;
  Ion Cătărig Zăgrean, Năsăud;
  Victor Motogna, Mocod;
  Valer Vârtic, Mocod.
  La biserica românească din actuala Piata Unirii s-au sfințit credenționalele și steagul bistrițenilor prezenți la Alba Iulia.
  Cu toate astea, Bistrița nu are un monument evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 când s-a înfăptuit „România Mare, una și nedespărțită”.
  Desi Primăria Bistrița a promis la inceputul anului 2018, realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918,care să fie dezvelit în Piața Unirii cu prilejul CENTENARULUI, acest lucru nu s-a materializat. De aceea, ar trebui ca un MONUMENT AL UNIRII să fie realizat macar până pe 15 octombrie 2022, când se implinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari- Regele Ferdinand si Regina Maria. Având in vedere ca Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafata, acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură cu înaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
  Pe trei dintre laturile obeliscului se vor putea amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latură să fie trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dând astfel o personalizare a monumentului pentru Bistrita .
  De asemenea, pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .

Lasă un comentariu