Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primăria Bistrița va avea de anul viitor grup de suport pentru bistrițenii care se reîntorc din străinătate. Acesta va funcționa inclusiv pentru integrarea copiilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Municipalitatea va înființa un grup de suport pentru a facilita integrarea românilor reîntorși din străinătate. Primarul Ioan Turc, care a făcut anunțul în discursul de 1 Decembrie a dat detalii într-o conferință de presă organizată astăzi, la solicitarea  jurnalistilor : ”Grupul de sprijin va funcționa din primul trimestru al anului viitor.  Vom vedea în cadrul cărei directii e oportun să-l infiintam . Am luat aceasta decizie ținând cont că oamenii care vin din străinătate nu vin cu mâna întinsă, nu vin să ceară nici locuri de muncă, nici locuinta socială . Ei au trait  în cultul muncii, sunt oameni care vor sa simta că  sunt tratați cu respect, că se pot integra.  Un grup de sprijin si consiliere  e important. România din care au plecat nu seamănă cu România din care au plecat.” a spus Ioan Turc.

Grupul de suport va oferi sprijin pentru înființarea de firme, pentru a depăși hățișul birocratic cu care nu sunt familiarizați, dar si consiliere pentru integrarea copiilor în scoala românească.

De altfel primarul Turc spune ca a intâlnit un asemenea caz al unei familii reîntoarse din Spania, aflată pe punctul de a se reîntoarce înapoi după ce copilul nu s-a adaptat la școala românească, pe care ar fi reușit sa o convinga să rămână în țară . ” Multi copii (ai celor din Diaspora) s-au nascut in strainatate și nu vorbesc bine limba română . Trebuie sa-i ajutăm pe acești copii cu consiliere (,,). O parte din specialiști îi avem. Am vb cu profesorul Horațiu Catalano si cu alti profesori. . Vom înființa un centru dedicat pentru acest proiect. Nu Centrul Comunitar.” Primarul a spus si că în din pachetul de suport pentru cei reîntorși nu vor fi incluse si reduceri de taxe, pentru ca nu e vorba de privilegii în cazul acestora, ci doar de ” brațe prietenoase”.  ”Nu cred ca trebuie sa mai introducem o categorie de privilegiati, eu vorbesc de suport pentru a se integra in comunitatea bistriteana, din punct de vedere al invatamantului, al hățișului birocratic, etc” a răspuns primarul Turc la întrebarea unei ziariste.

Share.

About Author

Un comentariu

 1. 03 decembrie 2021 la ora 16:55

  In programul său electoral primarul Ioan Turc promitea realizarea urmatoarelor obiective strategice:
  -Administrație transparentă și modernizată prin digitalizare
  -Administrație care are grijă de cetățenii săi
  -Bistrița-oraș verde și curat
  -Bistrița-oraș inteligent și atractiv pentru tineri
  -Bistrița-destinație culturală și turistică unică
  -Destinație pentru afaceri inovative
  Materializarea acestor obiective este o conditie necesară pentru a determina pe bistrițenii din străinătate să se întoarcă acasă.
  In acest sens, primarul Ioan Turc vine si cu solutii pentru punerea in valoare a Parcului Industrial Sărata care de al inaugurarea sa in 2015 a produs numai pagube in bugetul local.
  De asemenea, Ioan Turc are o viziune clară cu privire la perspectivele de dezvoltare a Bistritei ca oras al viitorului in concordantă cu progresele oferite de formele de energie nepoluante si de tehnologia informatiei (IT) . Ioan Turc este singurul care vede in orasul Bistrita o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legâtură cu dezvoltarea invătământului superior tehnic la Bistrita. Pentru asta este nevoie de construirea unui campus universitar modern, cu săli de curs si laboratoare unde să poată fi desfăsurată o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din domeniul politehnic chiar in interiorul extensiei Bistrita a UTCN. Fără asemenea dotări nu pot fi depuse proiecte pentru atragerea de fonduri europene pe programul POSDRU pentru învățământul superior si nici pentru programul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI).

Lasă un comentariu