Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Grabă mare la Bistrița pentru a prinde finalul unui program de iluminat public, finanțat din Fondul de Mediu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierii locali ai Bistriței au fost convocați de îndată astăzi pentru a prinde pe ultima sută de metri finanțarea dintr-un program pentru iluminat verde derulat prin Fondul de Mediu.

Bistrița se încadrează ca municipiu de rangul 2, la o finanțare nerambursabilă de 5 milioane de lei, pentru a-si înlocui becurile mari  consumatoare de iluminat stradal cu led-uri, însă trebuie să depună de urgență cererea de finanțare în condițiile în care programul este deschis din  25 octombrie și deja acoperă mai bine de 100 % din plafonul alocat.

Ceasul al 12-lea

Mai este o portiță deschisă pe care vor sa o prindă bistrițenii în ceasul al 12-lea, e vorba de un plafon al finanțării, extins la 150%. De altfel în referatul de aprobare semnat de primarul Turc se vorbește despre existența riscului de epuizare a fondurilor, în condițiile în care proiectele înscrise depășesc 102% din fonduri.

Proiectul tehnic prin care se cer banii de la Fondul de Mediu, programul de crestere a eficienței energetice a iluminatului stradal a fost întocmit de Electro Ursa, consilierii fiind chemați să-și dea acordul pentru o parte de cofinanțare a diferenței de până la 6 milioane de lei solicitată, care sa fie suportată de bugetul local.

Promit economie de peste 60% la iluminatul stradal 

”Prin implementarea investiției se va realiza o economie a consumului de energie electrică de minim 60.77%, față de situația actuală. Pentru a obține această economie, se vor monta 1384 corpuri (aparate) de iluminat bazate pe tehnologie LED și se va implementa un sistem de telegestiune la nivelul întregului sistem de iluminat public vizat prin prezenta investiție”, este proiecția făcută de cei de la Electro-Ursa în proiectul tehnic trecut azi de votul CL Bistrița.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Reducerea cu 60% a consumului de energie electrică pentru iluminatul public este importantă, dar se poate si mai mult. De aceea, mai eficiente decat inlocuirea lămpilor actuale cu corpuri de iluminat cu LED de eficiență ridicată, comandate prin telegestiune, este folosirea iluminatului stradal solar cu panouri fotovoltaice.
    luminatul stradal cu stâlpi fotovoltaici inseamnă inlocuirea totala a sursei de alimentare din reteaua natională si folosirea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie necesară iluminatului public. Stâlpii solari fotovoltaici folositi au pe lângă panoul fotovoltaic orientat catre punctul cardinal SUD si un controler inteligent care permite pornirea si programarea functionarii lampii cu LED precum si bateria sau acumulatorul solar. Controlerul permite programarea timpului de functionare de la lasarea intunericului dar si utilizarea lampii LED intre anumite ore, controlul incărcării si corectia incărcării cu temperatura.
    Avantajele sistemului cu stâlpii solari fotovoltaici constau in montajul rapid, fara lucrari suplimentare de cablare, mai ales pentru iluminarea zonelor in care cablarea este dificila.

Lasă un comentariu