Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Noua secție de primiri Urgențe a Spitalului Județean BN inaugurată cu doi miniștri și multe oficialități. Este de 5-6 ori mai spațioasă decat cea de până acum și a costat 4,2 milioane de euro

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noua secție de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, considerată una dintre cele mai moderne din țară  a fost deschisă în mod oficial sâmbătă în prezența miniștrilor Sănătății, Alexandru Rafila, dar și al celui de la apărare, Vasile Dâncu, invitat special al presedintelui CJ. Lista invitaților speciali a fost ceva mai lungă, printre ei numărându-se fostul ministru al sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, profesorul de neurochirurgie, Ștefan Florian si altor profesori ai Facultății de Medicină.

Proiectul de reabilitare si modernizare a Unității de Primiri Urgențe, realizat cu bani europeni și o alocare consistentă a Consiliului Judetean  a costat în jur de 4,2 milioane de lei si se întinde pe mai bine de 1400 de metri pătrați, potrivit cifrelor oficiale, 2000 potrivit presedintelui CJ, Radu Moldovan. Noua clădire face ca spațiul alocat UPU sa fie de 5 sau 6 ori mai mare decat suprafata actualei secții.

”Vă mărturisesc că am un sentiment mare de bucurie și de împlinire pentru că încă unul dintre proiectele care completează un sistem de sănătate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este astăzi inaugurat. Vorbim de UPU-SMURD, secție care de la circa 300 de metri pătrați a ajuns, în urma investiției, la circa 2.000 de metri pătrați. Proiectul, de circa 4,2 milioane euro, este unul cu finanțare mixtă, banii provenind din fonduri europene și din bugetul propriu Consiliului Județean Bistrița-Năsăud”  a spus Radu Moldovan presedintele Consiliului Judetean, cel care și-a asumat rolul  de amfitrion al inaugurării. El a menționat și că CJ solicită pentru spital prin PNRR construirea unei noi aripi a Spitalului, pentru care a fost încheiata etapa de proiectare si că speră ca proiectul să fie prins în cele 25  trimise de România în prima etapă a PNRR-ului.

Noua secție va fi gata de mutare de săptămâna viitoare , urmând să fie operațională până de sărbători. A explicat de ce , managerul SJU Gabriel Lazany: ” Abia de săptămâna viitoare vom începe procedura efectivă de mutare a activității, deci pacienții nu se vor prezenta de mâine aici. Sunt încă anumite lucruri de făcut. Trebuie să mutăm sistemul de comunicații 112 cu cei de la STS, trebuie să mutăm partea de tehnică de calcul, încă câteva echipamente, dar până de Crăciun activitatea se va desfășura aici, a mai spus Lazany. Managerul Spitalului Județean a vorbit si despre cresterea adresabilității către UPU care a crescut exponențial în ultimii ani solicitându-i ministrului sănătății să găsească, împreună  soluții pentru acest adevărat fenomen: Dacă în 2007 adresabilitatea către UPU era la o medie de 30 de pacienți pe zi, am ajuns acum la un maxim de 200 de pacienți pe zi, deci aproape de 7 ori mai mult. De la an la an, lucrurile merg pe un trend ascendent, motiv pentru care, împreună cu Ministerul Sănătății, trebuie să găsim soluții de descărcare a adresabilității de pe UPU”, a mai spus Lazany managerul SJU Bistrița. 

Ministrul Alexandru Rafila, care a făcut și o vizită în noua secție a remarcat ca atât noua secție UPU de la Spitalul Judetean cât și Ambulatoriul Integrat de la Beclean, pe care l-a vizitat ieri, fac parte din proiecte cu viziune pentru un termen larg: ”Astăzi am vizitat noua Unitate de Primire Urgențe, am văzut că ea face parte dintr-o gândire pe termen mediu, nu dintr-un proiect limitat. Cred că este vorba și de un alt lucru, despre oameni responsabili pentru comunitatea lor. Acesta este mesajul care ar trebui să ne călăuzească în activitatea noastră, indiferent de domeniul de activitate pe care îl practică. Responsabilitatea pentru comunitate duce la proiecte de succes. Cred că au fost foarte multe persoane care au contribuit la reușita acestui proiect și vor contribui în continuare. (…) Cred că ceea ce vedem în județul Bistrița-Năsăud plasează în mod evident România în rândul țărilor avansate ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea asistenței medicale. Vă felicit!” a mai spus Alexandru Rafila.

Invitat sa se adreseze celor prezenți, după ce municipalitatea s-a angajat în premieră să suporte costurile cu reabilitarea unor etaje ale spitalului, primarul Bistriței, Ioan Turc a transmis că ”Primăria Bistrița este alături de SJU și în anii viitori vom derula parteneriate spre folosul celor care locuiesc în oraș, în județ și nu numai” a spus Ioan Turc.

Prezent la inaugurare prefectul Stelian Dolha alături de subprefectul Decsei Attila a transmis un mesaj pe pagina sa de facebook:  ”Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Bistrița, recepționată astăzi, 18 decembrie, este una dintre cele mai moderne din țară.
Aceasta reprezintă, fără îndoială, un proiect curajos, nu doar din punctul de vedere al soluțiilor tehnice găsite, al circuitelor medicale și al materialelor utilizate și care asigură standarde pentru un mediu steril, ci și pentru perioada în care s-a lucrat, una foarte delicată. Spitalul s-a vazut pus în situația de a-și deschide șantier de lucru pentru UPU în iunie 2020 în plină pandemie, într-o perioadă complicată, cea mai dură din istoria sa, iar în paralel a funcționat cu secția mutată temporar și a făcut-o foarte bine. Acum, această secție ultradotată, care se întinde pe 1400 de metri pătrați, se va plia foarte bine în pregatirea pentru acest nou val, Omicron, când presiunea va cădea pe serviciile de urgență În timp ce alții se gândesc cum să suplimenteze locurile în secțiile UPU și cum să creeze noi paturi pentru final de ianuarie, aici la Bistrița avem deja această secție ultradotată și cu un număr important de locuri.” a spus Dolha.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu