Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

De la anul obiectele pirotehnice nu mai primesc autorizație pentru comercializare în Bistrița. O promite primarul Turc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul Ioan Turc a anunțat marți în ședința de Consiliul Local că începând din 2022 comercianții de obiecte pirotehnice nu vor mai primi autorizație de vânzare pe teritoriul Bistriței.

Răspunzând unei interpelări a unui consilier local  primarul Bistriței a spus că este conștient că neacordarea autorizației de comercializare nu înseamnă automat că vânzarea acestor materiale va fi și stopată, și că este nevoie de urmărirea întregului lanț de comercializare. ” Din experienta anilor trecuti se stie că asta nu va pune capăt comerțului așa zis pe sub mână, ele se vând ilegal, e nevoie si de urmarirea traseului acestor materiale pirotehnice ..acestea nu crează doar disconfort, s-a văzut și la Constanța cu acel bloc ce consecințe pot produce, asa ca nu vom mai acorda autorizatii de coemrcializare.Până una alta vom cere Poliției Locale sa fie atenta la acest aspect. Nu este permisă folosirea acestor petarde cu excepția  nopții Anului Nou, cea a trecerii dintre ani” a mai spus primarul Turc.

Autorizații speciale pentru comerț. Amenzi între 3000 și 6000 de lei

Pentru comercializarea materialelor pirotehnice este nevoie de o autorizație speciala, care include avize de la ITM, ISU, Poliție și Primăria pe raza căruia se afla punctul de vânzare. Din cauza condițiilor complicate de obținere a unei autorizații, o mare parte din comerțul cu petarde, artificii, pocnitori si alte materiale din aceasta categorie s-a mutat în online. Însă, riscul este pe măsură, pentru că potrivit legii, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. De asemenea, nerespectarea regulilor privind folosirea materialelor pirotehnice se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Doar produse din categoria 1 și P1.adică articolele pirotehnice cu un nivel de risc foarte scăzut, nivel de zgomot neglijabil, destinate divertismentului și care pot fi utilizate în spații restranse sau în interiorul clădirilor cu destinația de locuință sunt permise folosirii si doar de cei care au depășit 18 ani. În aceasta categorie intră așa numitele focuri bengale, betisoare bengale, pocnitori de Crăciun, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, pocnitori cu confeti și bobițe explozive.

 

 

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Nu veti putea face asa ceva stimate domn… ptr ca activitatea comerciala este reglementata rintr-o ” Lege “… si dumneata n-ai competentza sa ” decizi invers “… O sa se vanda pe sub mana, pe dupa toate podurile si viaductele… de tot soiul de ” drebedei comerciali ” . Mult mai bine este ca toate activitatile de fie legalizate, bine coordonate si foarte bine controlate , sa se aiba o viziune clara cine sunt persoanele care aduc, comercializeaza si distribuie astfel de substantze SUB REGIM SPECIAL … Nu confundati ” Locatia … de comerciaizare ” … pe care o da ” Primaria “… cu activitatea legala de comercializare a unor astfel de articole ” sub regim special ” .
    Este forte deranjant zgomotul produs incontinuu si aiurea de explozia unor petarde, maiales cele de zgomot ridicat… si inafara perioadei legal stabilite… si tot atat de greu de supravegheat si controlat de catre autoritatile publce , dar asta tine de educatie, si de un control sever al desfacerii si comercializarii produselor . ” FRICA PAZESTE VIA … nu numarul de caini ori de paznici “… stimate domn !

  2. Animalutele si pasarelele Bistritei va transmit voua manuitorilor de pocnitori si petarde sa vi le bagati in cur una cate una !
    La anu si La Multi Ani !…..RAUFACATORILOR .

Lasă un comentariu