Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Eroul martir Ioan Bucur, tânărul din Brăteni secerat de gloanțe în Piața Libertății din Cluj, comemorat de oficialități

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
La 32 de ani de la moartea eroului martir Ioan Bucur, căzut secerat de gloanțe în Piața Libertății de la Cluj, după ce și-a cerut ”rația de libertate” în primele zile ale Revoluției, în Brăteni, localitatea de baștină a acestuia s-a desfășurat ceremonialul comemorativ.
Cu  slujba de pomenire la troița ridicată în marginea cimitirului și la mormântul tânărului care n-a apucat să-și împlinească destinul și depunerea de coroane a oficialităților civile și militare venite an de an de la Bistrița, pentru a-l comemora pe studentul eroul. Și cu săteni tot mai puțini și tot mai bătrâni de la un an la altul  pentru că satul din comuna Sânmihaiul de Câmpie s-a tot depopulat.
Printre cei care au onorat memoria eroului din Brăteni s-a numărat și prefectul Stelian Dolha. ”O mamă care și-a pierdut fiul acum 32 de ani și pe care am revăzut-o astăzi încă se consolează cu gândul că acesta a murit pentru noi. Am participat la ceremonia militar-religioasă și depunerea unei coroane în semn de aducere aminte la Monumentul Eroului Martir Sabău Ioan, în cimitirul localității Brăteni din comuna Sânmihaiu de Câmpie.
Ioan Sabău a murit la doar 31 de ani, împușcat în ziua de 21 decembrie în Piața Libertății din Cluj. La fel ca alți tineri, acesta ieșise în stradă pentru libertate și a plătit cu viața pentru a-și vedea visul îndeplinit.
Avem cu toții datoria morală să nu dăm uitării jertfa lui, dar și a celorlalți care au pus libertatea mai presus de viață ” a notat Stelian Dolha pe pagina sa de facebook. 
În 21 decembrie 1989, Ioan Sabău, student la seral și salariat într-o fabrică din Cluj, ca sa se poată întreține,  a iesit odată cu colegii de facultate  la manifestările de stradă ca să ceară jos dictatura, jos comunismul, cu o zi înainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu  Din ploaia de gloanțe cu care i-au întâmpinat militarii în Piața Libertății din Cluj , un glonț l-a atins pe Ioan Sabău în zona capului. A fost operat la Neurochirurgie, însă s-a prăpădit în timpul operației. Alți 25 de oameni au murit în Piața din Cluj în acea zi însângerată de 21 decembrie 1989. Cel care a dus vesta cea tragică familiei a fost un frate mai mare care a pornit la Cluj să-l caute după ce aflase că ar fi fost rănit.  L-a găsit la morga de la Neurochirurgie.
citiți și
Share.

About Author

Lasă un comentariu