Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Treizeci si doi ani de la Revoluție marcați astăzi la Bistrița în piața în care în 1989 mii de oameni au strigat ”Jos comunismul, jos dictatorul”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Oficilitățile vremii s-au adunat și astăzi în fața Prefecturii Bistrița-Năsăud, acolo unde în urmă cu 32 de ani s-a strigat din mii de piepturi ”jos comunismul”, jos Dictatorul”. Un ceremonial militar după tiparul cunoscut, cu defilare prin fața Palatului Administrativ, coroana depusă în fața monumentului Revoluției și discursul oficialităților, alături de cel al unui participant la evenimentele de acum 32 de ani, , Gheorghe Ioan Flaviu, a întregit momentul.
În 22 Decembrie 1989 piața a fost punctul terminus pentru miile de oameni porniți din Zona Industrială,  din fabrici, dar și de pe străzi pentru a proclama la Bistrița sfârșitul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.
”În ziua de 22 decembrie 1989, la Bistrița, muncitorii din zona industrială și-au riscat viața și libertatea și au mărşăluit până în Piața Petru Rareș, în faţa actualului Palat Administrativ. Aici s-au adunat mii de oameni, însuflețiți de același crez, deși nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu. În orașul nostru nu au existat victime, însă prețul plătit de țara noastră în decembrie 1989 a fost unul imens: viețile a 1142 de oameni și peste 3000 de răniți.Avem responsabilitatea ca flacăra pe care au aprins-o acești martiri ai libertății să n-o lăsăm să se stingă niciodată.” a transmis prefectul Stelian Dolha.
Primarul Ioan Turc, cel care a ținut discursul din partea oficialităților a vorbit despre momentul de atunci, despre schimbările majore pe care le-a generat acel moment dar  și ce ar trebui să facem pentru ”saltul de credibilitate dar și de calitate a vieții”: ” au trecut 32 de ani de la acele evenimente, 32 de ani în care lucrurile s-au schimbat mult. Dacă pentru istorici, pentru politologi, pentru sociologi dezbaterea lovitură de stat versus revoluție continuă, cei care au fost în linia întâi la Timișoara, la București, la Sibiu, inclusiv la Bistrița, chiar dacă aici nu a fost cu vărsare de sânge, sunt convins că toți acei oameni aveau convingerea că participă la niște evenimente revoluționare, care vor schimba țara din temelii. Și, într-adevăr, țara s-a schimbat. Cel mai mare câștig pe care îl avem este instituirea în țara noastră a unui regim democratic, bazat pe alegeri libere. Avem partide politice și totuși foarte mulți oameni buni nu vin către partidele politic. Avem alegeri libere, dar participarea la vot este de foarte multe ori una scăzută. Avem minister al Transporturilor și companie pentru drumuri și autostrăzi, dar nu avem autostrăzi. Avem ministere sociale, dar și foarte multă inechitate. Avem foarte multe dezbateri, dar nu suntem o țară de opinie publică. Mai avem cu adevărat foarte multe lucruri de făcut. E nevoie de un salt în materie de calitate a vieții și de credibilitate, un salt la nivel național și categoric la nivelul tuturor localităților țării. Acest salt, cred eu, nu se poate face fără o importantă doză de patriotism, fără acest combustibil fără de care un pas mare înainte este imposibil. Cred că acel patriotism curat pe care l-au avut românii în 1848, când s-au descoperit ca națiune, pe care l-au avut în 1918, când au făurit România Mare, pe care l-au avut în 1968, atunci când regimul comunist susținut de popor s-a opus invaziei Cehoslovaciei de către ruși sau patriotismul din 1989 poate fi reiterat. Despre acest gen de patriotism vorbesc, absolut posibil și absolut necesar. Glorie eternă tuturor celor care și-au sacrificat viața pentru libertate și Dumnezeu să ne ajute să ne împlinim gândurile” a spus primarul Ioan Turc. 
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prezent la manifestări și-a transmis mesajul său pe facebook:  ”Acum 32 de ani, ideea democrației și-a găsit puterea de a exista în țara noastră, printr-o revoluție a românilor care au înțeles că regimul acela sumbru trebuie să-nceteze să existe, locul lui fiind doar în file de istorie și-n amintiri. Au fost oameni ce au pus libertatea și credința deasupra sacrificiului și durerii, știind că o revoluție este o luptă pe viață și moarte între trecut și viitor. De aceea avem datoria să omagiem sacrificiul eroilor noștri revoluționari prin păstrarea și respectarea democrației. Nu doar azi, de Ziua Revoluției Române și Libertății, ci în fiecare zi, căci acei români plămădiți din curaj ne-au schimbat destinul, fiind sursa transformărilor profunde ce definesc România prezentului. Nu vă vom uita niciodată, cu viața voastră ați dat viață liberă țării, învingând un sistem ce părea de neînvins! Vă mulțumim pentru că ați luptat pentru noi, înțelegând că unitatea poate să aducă libertatea”, a scris Radu Moldovan.
Share.

About Author

2 comentarii

  1. Chiar dacă in decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, acesta a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială au plecat in mars către sediul judetenei PCR din Piata Petru Rares. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei.
    In Piata Petru Rares din Bistrita, kitchiul e la el acasă, aici fiind amplasate fara nici o noimă o serie de obiecte de for public ce nu au nici o legătură cu istoria locului. Culmea este ca tocmai „Troita Revolutiei” care este singurul monument care are legatura cu un eveniment concret din Piata Petru Rares din Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind o reactie de indignare din partea bistritenilor care au cerut readucerea troitei.
    Nu trebuie uitati nici adevaratii eroi din judetul Bistrita -Nasaud: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.

  2. Roland Szekely în

    În linia întâi doar Timișoara, București,Sibiu,urmat de…Bistrița. Clujul era deja USR ist la 21 decembrie, așa că nu intră in calculele primarului. A fost o zi când o mână de oameni au fost uciși fiindcă au refuzat să mai meargă la Bistrița pentru „pita și slănina” lu Marina. Noroc că a fost Roman la Cluj să le explice oamenilor ce prietenie puternică l a legat de Călin Nemeș ..

Lasă un comentariu