Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Masca textilă va fi interzisă din 8 ianuarie. Măștile redevin obligatorii afară

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Masca va redeveni obligatorie atât la exterior cât și în  interior din 8 ianuarie, a stabilit Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De asemenea măștile textile sau din plastic vor fi interzise cu aceeași dată, a anunțat CNSU.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise”, a stabilit CNSU.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat într-o conferință de presă, în care a a anunțat măsurile pentru valul 5 alături de Raed Arafat că nu există niciun fel de impunere pentru măștile FPP 2, așa cum s-a speculat în presă. ”Nu există niciun fel de impunere a măstilor FPP2, există doar o uniformizare a măștilor și renunțarea la măștile textile în favoarea măștilor medicinale, nu e o restricție” a spus ministrul Alexandru Rafila care a precizat că deocamdată nu e prevazut vreun paragraf care sa specifice ce se intamplă cu cei care poartă măști textile după data de 8 ianuarie:  ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care le poartă, e același lucru cum n-ai purta masca, e o chestiune de bun simț. Vom discuta daca e cazul să existe o măsură”.

 

Excepții de la obligativitatea purtării măștii de tip medical sau FFP2

  1. a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  2. b) persoanele care sunt singure în birou;
  3. c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  4. d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  5. e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  6. f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Masca în spații închise

CNSU a stabilit ca operatorii economici să dispună utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

„Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate”, se arată în Hotărârea CNSU.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu