Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ANRE: Furnizorii de energie obligați să restituie în 5 zile clienților fizici încasările mai mari de 100 de lei după regularizare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce s-a confruntat cu o avalanșă de sesizări după facturi disproporționate primite de clienții furnizorilor, ANRE a anunțat controale la furnizori și a dat publicității un set de recomandări pentru beneficiarii serviciilor.

Printre acestea clienții serviciilor sunt informați că furnizorul este obligat sa le restituie în mai puțin de o săptămână banii încasați în plus după regularizare, dacă  diferența e mai mare de 100 de lei: ” atunci când la regularizare în cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare. dacă furnizorul nu se duce 

ANRE explică și că cei care au neclarități privind facturarea energiei electrice sau a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, iar acesta are obligația ”transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real” În caz că explicația nu-i mulțumește ANRE recomandă  clientului final  să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată.

”Avem proceduri la ANRE, există acel call-center, lupta aceasta cu furnizorii e de multe ori inegală” a spus astăzi Virgil Popescu, ministrul Energiei după ședința de Guvern. ” avem o ordonanță pe circuit. Toți cei care au făcut facturi eronate pe circuit sa le storneze, nu pot fi penalități la aceste facturi iar pentru aceste facturi eronate nu pot debranșa clienții” a mai spus Popescu.

Alte recomandări 

ANRE a mai transmis astăzi ce recomandări are pentru clienților: – ”să încheie o convenție de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale;- să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; – să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul și să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; – să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condițiilor contractuale, în special modificarea prețurilor/tarifelor. Dacă aceste modificări nu respectă condițiile prevăzute în contract (preț fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanța de judecată”.

Există si call center la ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei oferă la rândul său  informații privind liberalizarea piețelor de energie, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturaleprecum și facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, acordate prin intermediul liniilor telefonice de tip ”„Call-center”, ce pot fi apelate la numărul 0374554265 (telefon cu tarif normal în rețeaua Orange, apelabil din toate rețelele) și la numărul 0219782 (telefon cu tarif normal în rețeaua Telekom, apelabil din toate rețelele).

Există și pagină pentru petiții online la ANRE: ”De asemenea, consumatorii pot depune petiții pentru aspecte care țin de încălcarea cadrului de reglementare și a legislației primare incidente, prin intermediul rubricii Petiții pusă la dispoziție la pagina noastră de internet”:  http://www.anre.ro/ro/contact/depunerea-unei-petitii.

CONTROALE la furnizori 

Furnizorii de energie electrică verificați de ANRE sunt: ELECTRICA FURNIZARE, EON ENERGIE ROMÂNIA, HIDROELECTRICA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, CEZ VÂNZARE, TINMAR ENERGY.

Furnizorii de gaze naturale verificați sunt: ENGIE ROMÂNIA, EON ENERGIE ROMÂNIA, ENEL ENERGIE, ENEL ENERGIE MUNTENIA, PREMIER ENERGY, ENERGIA GAS & POWER, GAZ VEST, transmite ANRE

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu