Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Greva de avertisment pentru două ore, miercuri în școli. Profesorii rămân în clase, dar nu predau. Ce spun inspectorul general și presedintele FSLI BN

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Miercuri, 19 ianuarie e grevă de avertisment pentru două ore, între 11,00 și 13,00,  anunțată în majoritatea școlilor din România de cele două sindicate din învățământ, FSLI și Spiru Haret.

În Bistrița-Năsăud sindicatele au notificat Inspectoratul Școlar Judetean prin două adrese, a confirmat inspectorul general școlar Aurelia Dan, marți într-o conferință de presă. Acolo unde cadrele didactice participă la acțiunea sindicală, profesorii rămân în clase, însă nu predau, ci vor supraveghea elevii.  ”Am primit o informare din partea celor două federaţii sindicale (…) În intervalul 11-13, profesorii vor fi în clase, dar nu vor preda. I-am rugat pe cei doi lideri să transmită colegilor noştri să aibă în vedere siguranţa elevilor. Pentru noi este prioritară în acest moment siguranţa elevilor. Respectăm dreptul la grevă şi la protest, în acelaşi timp, ne interesează siguranţa elevilor şi am primit asigurări că ai noştri colegi vor desfăşura această activitate de protest fără a-şi abandona elevii” a explicat inspectorul general Aurelia Dan, citată de Răsunetul.

Acțiune ar urma să se desfășoare în două treimi din școli. Ce așteptări are liderul sindical Emil Mocean

Membrii celor două sindicate din învățământ au mai multe revendicări și cer Guvernului, printre altele,  să-și reamintească de majorarea salarială uitată, de 16 % care ar fi trebuit sa intre în vigoare în 2020, din care s-au acordat doar 4%, de plata orelor suplimentare pentru personalul auxiliar, deblocarea posturilor pentru personalul auxiliar și nedidactic, acordarea salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ, acordarea sporurilor, care se aplică din 2019, nu din 2017  ”si care- i nemulțumeste pe colegii nostri.” explică Emil Mocean. Pe listă e trecută si acordarea  procentul de 6% din PIB prevazut de lege și prorogat an de an, a mai spus, pentru BistritaExpress liderul de sindicat de la FSLI Bistrița-Năsăud, Emil Mocean .

Strict tehnic, protestul de mâine înseamnă, potrivit liderului sindical : ”În condică se scrie greva de avertisment, pe tablă se scrie greva de avertisment , profesorii conform legii 62  sunt la locul de muncă, dar nu-și fac activitatea. Profesorii stau în clase si supravegheaza elevii, nu-și țin orele, dar discută cu elevii, despre importanța învățământului sau alte teme(. ..)Nu, nu-i lasam acasa pe elevi,  nu facem asta, nici nu se poate” a mai spus liderul sindical.

Sindicatul FSLI contează în Bistrița-Năsăud pe participarea tuturor membrilor  care au semnat pentru protest, mai bine de jumătate din membri de sindicat : ”Avem 3282 de membri de sindicat și 2200 au semnat pentru grevă, adică mai bine de jumătate. Vom ști situația exactă abia mâine” a spus pentru Bistrița Express, liderul sindical . Principalul sindicat din invățământ are în județ 86% din numarul total al personalului didactic, nedidactic și auxiliar din Bistrița-Năsăud.

Credit foto: Monitorul de Galati

Share.

About Author

Lasă un comentariu