Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Creștere explozivă a cazurilor de Covid. Bistrița a ajuns la 8,13 si are jumătate din cazurile din județ. Când se deschid centrele de evaluare?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrița a ajuns astăzi la incidența de 8,13 la mia de locuitori, o creștere explozivă, petrecută  în doar câteva zile. Potrivit datelor publicate astăzi de Direcția de Sănătate Publică BN în evidențe sunt, miercuri, 19 ianuarie 787 cazuri numai în Bistrița însă este vârful aisbergului, pentru că este vorba doar de ce a indicat testările oficiale.

După Bistrița urmează Sângeorz-Băi ca număr de cazuri, 123, însă cu o rată a incidenței trecută de 10 la mie (10,11) urmat de orașul Beclean cu 99 de cazuri (incidența7,82 la mie). Și Maieru are un număr mare de cazuri active: 59, însă raportat la populație are o rată de 7,15 la mie. Ca incidență în top sunt însă Poiana Ilvei și Negrilești, ambele trecute de 13 la mia de locuitori. În județ rata incidenței este trecută de 5 (5,11 la mie) Bistrita-Nasaud ajungând pe poziția 11 în clasamentul incidenței naționale.

Sosirile din străinătate au rostogolit incidența

Contagiozitatea noilor forme de COvid 19 este foarte mare, însă gravitatea simptomelor e medie-ușoară. O confirmă directorul DSP Bistrița-Năsăud, Anca Andițoiu, care spune că vor încerca sa faca față numărului foarte mare de cazuri cu deschiderea centrelor de evaluare Covid 19, estimată săptămâna viitoare. Medicii acestor centre(trei câte unul la spitalele din Bistrița, Năsăud și Beclean) vor primi pacienții cu COVID la trimiterea medicilor de familie, îi vor evolua si prescrie schema de tratament: ” cazurile sunt foarte multe, singurul lucru bun este că nu sunt grave. Sper ca de luni sa pornim cu Centrele de Evaluare evaluarea, ca am standardizat centrele, a primit Casa si normele, avem si întâlniri cu medicii de familie. ne straduim , doar luni s-au facut 1300 si ceva de teste  din care peste 400 PCR, acum testeaza medicii de familie, le-am dat și medicilor si laboratoarele accesul in Coronaform si inregistrează și ei. Medicii de familie au testat și până cum dar nu au avut contract cu casa. acum au si le vor fi și decontate” spuna șefa DSP.

Ea spune că nivelul contagiozitatii e foarte mare si asta explica explozia cazurilor, dar si intrarea masivă în țară  de sărbători : ”avem o familie foarte numeroasă cu o ramura in Beclean și o alta în Negrilești, s-au întâlnit de sarbatori, asta explica numărul mare de cazuri din cele două UAT-uri. De altfel  se vede cum evolueaza pe familii, daca e unul astazi dintr-o familie, mâine se mai îmbolnăvesc alți trei. Avem în Reteag mama cu 5 copii, toți cu Covid, se răspândește extrem de tare. Noi eram un pic în urma celor din străinătate, acum au venit foarte mulți de sarbatori si a crescu accelerat numărul de cazuri. Sunt până acum forme ușoare și medii..decesele nu se compara cu valul 4, atunci aveam și 10 decese pe zi, acum e un caz-doua de deces la două zile” a mai spus șefa DSP Bistrița Nasaud pentru Bistrița Express. .

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu