Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cu ce reacție a victimelor violenței casnice se confruntă polițiștii atunci când se pregătesc să întocmească ordinele de protecție?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Emiterea ordinelor de protecție provizorie împotriva agresorilor din familii întâmpină tocmai rezistența victimelor care au cerut intervenția polițiștilor.  Victimele ajung să se răzgândească într-o proporție mare  atunci când sunt puse în fața posibilității de a le interzice celor din familie care le-au agresat, să se mai apropie de ele.

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Mihai Lupșe a explicat într-o conferința de presă că polițiștii care intervin se confruntă frecvent cu asemenea reacții, respectiv cu refuzul victimelor violenței în familie  de a accepta emiterea unui ordin de protecție. Numai în anul 2021 s-a întâmplat  în mai bine de 400 de cazuri în care victimele agresate au cerut intervenția poliției : ”Sunt multe situatii in care desi se aplica formularul de evaluare si ar trebui să se emita ordinul de protecție provizoriu, nu se mai întâmplă asta, pentru  victimele se răzgândesc. Anul trecut au fost  400 de cazuri de refuzuri . Mergem la sesizare,  intervenim,  completam formularul si întocmim pe baza raspunsurilor .. desi multe se incadreaza în aplicarea ordinului, ulterior victimele  refuza ordinul de protectie provizoriu” a mai spus comandantul IPJ Bistrița-Năsăud.

Întrebat de ziaristi ce se întâmplă cu aceste cazuri, comisarul Lupșe a spus că indiferent dacă se aplică ordinul de restricție sau nu, toate cazurile în care se sesizează violență în familie sunt monitorizate de polițiști.

În practica organizațiilor de protectie a victimelor violenței domestice ezitarea celor agresați de a lua măsuri drastice împotriva agresorilor este o atitudine des întâlnită, datorată unui complex de cauze care include frica de agresor, lipsa posibilităților financiare de a se întreține și dependența financiară de acesta, dar și factori de dependență emoțională.

Share.

Lasă un comentariu