Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a influențat războiul din Ucraina scorul partidelor autohtone? Vezi care sunt surprizele

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Primul sondaj făcut în România după invazia Rusiei asupra Ucrainei indică modificări interesante în opțiunea de vot a românilor.
AUR inregistrează un recul de 3,5 la sută de la o saptămana la alta, într-un sondaj INSCOP, primul făcut cu date culese intre 2-7 martie 2022, după atacarea Ucrainei si inregistrează 18,9 % după un 22,4 % în februarie. Partidul coboara pe locul 3 în opțiuni. PSD si USR rămân la aceleasi scoruri, în timp ce PNL înregistrează o ușoară creștere si urca pe locul 2.
Sondajul INSCOP arată, potrivit site-ului oficial că:
PSD conduce în clasamentul intenției de vot cu 32% (32,7% în februarie).
 PNL revine pe locul 2 cu 19,9% (16,6% în februarie).
AUR suferă un recul coborând la 18,9% (22,4% în februarie)
USR stagnează, înregistrând 10,8% din opțiuni (10,3% în februarie).
Cei de la INSCOP susțin că urcarea ușoară a PNL ar putea fi pusă pe seama activității recente a premierului care ”câștigă puncte pe fondul vizibilității foarte mari în asociere cu repere de credibilitate precum NATO și UE.” în timp ce scăderea AUR ”poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.
Remus Ioan Ștefureac, CEO INSCOP spune că nu poate preciza daca efectele războiului asupra intenției de vot sunt temporare sau exprima o tendință care se va adânci ” Nu stim in acest moment dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci”.
Sondajul INSCOP MONITOR, reprezentativ la nivel național, a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de STRATEGIC Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%, precizeaza INSCOP.
Share.

About Author

Lasă un comentariu